2 Haziran Kurtuluş Bayramı Kutlandı

2 Haziran Kurtuluş Bayramı Kutlandı

Kozan´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Kozan´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

2 Haziran 1920 tarihinde, kahraman ecdadımızın kanla başla verdiği mücadele sonucunda Fransız ve işbirlikçisi olan Ermenilerin Kozan´dan kovulması sonucunda kazanılan savaşın 98. yıl dönümü nedeni ile sabah saat 07.00´da Hoşkadem Camii önünde kutlama programı düzenlendi.

Hoşkadem Camii önündeki kutlama programı 7 pare top atışı ile başladı. Bucak, Sırelif ve Sırkıntı kollarından gelen milis kuvvetlerini karşılama komitesi karşılayarak program başladı.

Siyahlara bürünmüş ve tutsak edilen Hürriyet Kızı Milis Kuvvetleri tarafından temsili olarak kurtarılarak düşman bayrağı indirildi ve yerine Türk Bayrağı çekildi.

Düzenlenen kutlama programında Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk ve Kuvayi Milliye Derneği tarafından Atatürk büstüne Çelenk koyuldu. Ardından bir dakikalık saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı okundu.

2 Haziran´ın önemine binaen Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk kutlama programına katılanlara bir konuşma yaptı. Öztürk konuşmasında;

?Yüce Allah bizlere bir daha Kurtuluş Savaşı yaptırmasın. Bu topraklar için topraklara düşen ecdadımızın torunlarısınız. O tarihte Sivas Kongresi´ne gidenlerin ruhları şad mekanları cennet olsun. Sivas Kongresi´ne gidenlerin torunlarına ve tüm Kozanlılara sesleniyorum maalesef; Atatürk´ün buraya gönderecek fazla askeri yoktu. Bu bölgeye gönderdiği Tufan Bey ve Doğan Bey idi. Kozan ı kurtaran asıl kişiler Milis Kuvvetleri ve Kuvay-i Milliyecilerdir. Biz onların yüzü suyu hürmetine buralarda yaşıyoruz. Onların ve tüm Kozanlıların önünde saygıyla eğiliyor, minnet ve şükranla onları yad ediyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun. Şu anda ülkemiz kuşatma altında. Şu yaşta gözümü kırpmadan cepheye giderim. Kozanlıların da gözünü kırpmadan gideceğini biliyorum. Böyle bir milletin torunlarıyız biz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Hiçbir zaman milli ruhumuzu milliyetçiliğimizi ve kim olduğumuzu unutmamamız lazım? şeklinde konuştu.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk´ün konuşmasının ardından 2 Haziran Kurtuluş Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri Kaymakam Şafak Gürçam, Belediye Başkanı Musa Öztürk, ve Kozan Cumhuriyet Başsavcıvekili Barış kurt tarafından verildi.

İsmet İnönü Ortaokulu´ndan Mehmet Şengel Arif Nihat Asya´nın ?Bayrak? şiirini, Aşık Adnan Özcandan´da Kozan ile ilgili kendi yazdığı şiirini düzenlenen kutlama programında okudu.

Hoşkadem Camii önündeki kutlama programının ardından protokol ve vatandaşlar yürüyerek Kozan Şehitliği´ne geçtiler. Burada Kur´an-ı Kerim okunarak dua edildi. Ardından şehitlerimizin mezarlarını kırmızı karanfiller bırakılarak şükran borçları ödendi.

Bu yıl 2 Haziran kutlamaları, liselere geçiş sınavı nedeniyle sade bir şekilde kutlandı.

/resimler/2018-6/2/1055333113733.jpg/resimler/2018-6/2/1056015770502.jpg/resimler/2018-6/2/1056283427403.jpg/resimler/2018-6/2/1056591240435.jpg