21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

21 Mart Dünya Down Sendromu günü nedeniyle Kozan 23 Nisan Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi tarafından farkındalık yaratmak amacı ile özel öğrencilerle birlikte yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi.

21 Mart Dünya Down Sendromu günü nedeniyle Kozan 23 Nisan Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi tarafından farkındalık yaratmak amacı ile özel öğrencilerle birlikte yürüyüş etkinliği gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler´in 2011 yılında 21 Mart´ı Dünya Down Sendromu Günü ilan etmesi ile birlikte her yıl dünyanın farklı ülkelerinde farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve paylaşımlar yapılıyor. Kozan 23 Nisan Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi tarafından özel çocuklarla birlikte; Kaymakam Şafak Gürçam, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Sönmez, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet İyim, Binbaşı Ahmet Eroğlu ve öğretmenlerin katılımı ile Adnan Menderes Parkı´ndan başlayıp Millet Bahçesi Kültür Merkezi´ne kadar olan güzergahta yürüyüş gerçekleştirildi.

Özel öğrencilerle birlikte yapılan yürüyüşte Down sendromunun bir hastalık olmadığına dikkat çekildi. 23 Nisan Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi Rehberlik Öğretmeni Orhan Kütükoğlu burada yaptığı açıklamada ifadelere yer verdi:

?Down sendromlu bireylere yönelik bakış acısını değiştirmek, Down Sendromu konusunda toplumsal bir bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla yürüyüş etkinliğimizi düzenledik. Birleşmiş Milletler 2011 yılında 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu günü olarak kabul etmiştir. 21 Mart´ta kutlanmasının ise özel bir sebebi var. Down sendromlu bireylerin 21 kromozomlarının iki tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu nedenle Dünya Down Sendromu farkındalık günü 21 Mart´ta kutlanmaktadır. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor. Down Sendromu bir hastalık değildir, farklılıktır ve bu farklılığın normal olduğunu herkese duyurmak ve duyarlılığı arttırmak çok önemlidir. Farklı olanı görmek aslında benzerliklerimizin farklılıklarımızdan çok daha fazla olduğunu ve farklılıkların bizi daha çok zenginleştirdiğini anlayabilmemiz için önemli. Kalpleri sevgi dolu down sendromlu bireylerde, toplumda yaşayan tüm bireylerle bir arada yaşamın içinde pek çok şeyi yapabilir, aynı duyguları paylaşabilir. Mutlu bir yaşam sürdürebilirler. Bizler bunu hep birlikte mümkün kılabiliriz. Bugün doğanın uyanışı ile birlikte farkındalık uyanışlarının da arttığı, zihinlerdeki engellerin de ortadan kalktığı günlerin başlangıcı olmasını temenni ediyoruz? dedi.

Kaymakam Şafak Gürçam ve beraberindeki heyet daha sonra özel öğrencilerin dans gösterilerini izledi.

/resimler/2019-3/21/1134404716240.jpg/resimler/2019-3/21/1135037997885.jpg