Anahtar Kelimeler: yıldır yerde

40 yıldır aynı yerde

40 yıldır aynı yerde

Yaşı 78 olmasına rağmen, el emeği göz nuru tahta kaşıkları evinin geçimini sağlamak için hiçbir makine kullanmadan yapıyor.

Adı: Sabri Belen. 78 yaşında. Kozan'da Kozan Belediyesi'nin hemen yanıbaşında bulunan köşede bir tabloda tahta kaşık, oklava gibi ürünler satarak evinin geçimini sağlıyor. Sabri Belen, 40 yıldan bu yana aynı yerde duruyor. Hatta 35 yıl önce ektiği ceviz ve çınar ağaçları da kocaman olmuş. Şimdi, o ağaçların gölgesinde keser, bıçak ve kaşık eğrisi adını verdiği alet ile tahta kaşık yaparak bunları satıp geçimini sağlıyor.

Kozan Ekspres Gazetesi olarak, Sabri Belen’i ziyaret edip yaptığı iş hakkında bilgi aldık. Bize neden kaşık yapıp sattığını anlattı.

“6 çocuklu ailede büyüdüm, birimizin kaşığı olmazdı”

Sabri Belen, aslen Feke’ye bağlı  Göbelli köyünden. Kendisi anlatıyor: "Biz, köy yerinde akşam yemek yerken kardeşlerimden bir tanesinin mutlaka kaşığı olmazdı. 6 çocuklu bir ailede büyüdüm. 5 kaşığımız vardı. Sonra bu kaşık olmaması benim içime battı. Yıllar sonra Kozan'a yerleştikten sonra kendi başıma tahta kaşık yapmaya başladım. Birkaç defa yanılmanın ardından bu işte ustalaştım. Uğraşırsam günde 4 tane kaşık yapabiliyorum. Kaşık yaparken hiçbir makine kullanmıyorum. Sadece keser, bıçak ve kaşık eğrisi dediğimiz aleti kullanıyorum” İfadelerini kullandı.

“En iyi kaşık şimşir ağacından olur”

Sabri Belen, en iyi kaşığın şimşir ağacından yapıldığını ifade etti. Şimşir ağacının da kar yağan, soğuk olan yüksek yerlerde yetiştiğini söyledi. Zaman zaman buralara giderek ağaç bulduğunu, şimşir ağacından da kaşık yaptığını anlattı.

“Tanesi 10 lira, zam gelmedi”

El emeği, göz nuru kaşıkların tanesini 10 liraya satıyor. Geçen yıl da 10 liraya sattığını, bu yıl herhangi bir zam yapmadığını da dile getirdi. Tahta kaşığın yemeklerdeki hijyen ve lezzet açısından da önemine dikkat çekti.

3 çocuk babası

Sabri Belen, sattığı tahta kaşıklarla 3 tane evladını büyüttü. Hatta, çocuklarından bir tanesi hafız oldu. Şimdilerde Suluca'da imamlık yaptığını söyledi.

Sabri Belen’i Kozan'da yaşayıp çarşıda gezenler mutlaka görmüştür. O, 35 yıl önce ektiği ağaçların gölgesinde evinin geçimini sağlamak için el emeği göz nuru yaptığı tahta ürünleri satarak zamanını geçiriyor.