Anahtar Kelimeler: mart Kozan işgal tarihi

8 mart Kozan´ın işgal tarihi

8 mart Kozan´ın işgal tarihi

- Kozan´ın fıransızlar tarafından işgal yıl dönümünde tarihci abdurahman kütük´ten tek kişilik pretosto gerçekleştirdi.

K.Ekspres- Kozan´ın fıransızlar tarafından işgal yıl dönümünde tarihci abdurahman kütük´ten tek kişilik pretosto gerçekleştirdi.

8 mart ilçemizin fıransız askerleri tarafından işgal edildiği kara gün.

Kozan´ı işgal eden fıransızlar ve onların adeta yaltakcılığğını yapan ermeniler ilçemizde bir çok kişinin yaşam hakkını elinden almış. Bir çok ailenin yok olmasına neden olmuşlardır.

İlçemizde her yıl 2 haziran kurtuluş günü olarak kutlanırken, ilçemizin işgal edildiği tarih olan 8 mart 1920 tarihi çok bilinmemektedir.

Tarihi kozan köprüsü üzerinde osmanlı devleti emri ile resmi devlet töreni ile karşılan fıransızların ilçeye girişi sırasında bir çok kozanlı kişinin pretosto amacı ile fıransızlara sırtlarını döndükleri bilinmektedir.

Günün önemli ve anlamı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan araştırmacı tarihci yazar Abdurahman kütük ? 2 haziran nasıl hatırlanıyor ise 8 mart´a aynı şekli ile hatırlanmaldır? dedi.

Tarihi kozan köprüsüne sırtını dönmüş bir şekilde gaetemize açıklamalarda bulunan kütük

 

?Herkes 2 Haziran´ı bilir. O gün kozan kurtulmuştur. Ancak 8 Martı bilmez. 8 Mart Kozan´ın işgal günüdür. Fransızların temiz pak Kozan topraklarını kirli ve kanlı çizmeleriyle kirlettiği gündür. Bir çok masum insanımızı katlettikleri günlerin başlangıcıdır.

Bazı kaynaklarda kozan´ın işgali 7 mart olarakta yer almaktadır. Lakin resmi kayıtların bir çoğu 8 mart olarak yazmaktadır.

8 mart tarihinde osmanlı devletinin emri ile hiçbir fıransız igalcillere direniş gösterilmemiş, hatta şehirlerin girişlerinde emirler nezlinde karşılama törenleri düzenlenmiştir. Bu hadisellerin yaşandığı bir yerde kozan´dır.

Fıransız işgalinin yaşandığı gün ilçede karşılama töreni düzenlenmiş. Şuan önünde bulunduğum tarihi köprüden geçişleri sırasında bir çok kadir sınas kozan halkı fıransızlara sırtlarını dönerek pretostoda bulunmuşlardır. Bu gün işgalin yıl dönümünde bende atalarımın gerçekleştirdiği pretostoyu tekrarlayarak tarihi köprüye sırtımı dönüyorum.
ve 8 MART Kozan´ın Fransızlarca işgalini nefretle şiddetle kınıyorum. Bu alçaklığı gösteren Fransızları 14 ay içersinde de Kozan´ı terke mecbur bırakan kahraman Kozanlı atalarımızı da rahmetle minnetle anıyorum. Allah bir daha Kozan´a düşman çizmeleriyle kirletilmesine izin vermesin.? Dedi.