Anahtar Kelimeler: Anavarza Tarihi Yüzüne Çıkıyor

Anavarza Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

Anavarza Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

Dünyanın ilk duble yoluna ve binlerce yıllık tarihe sahip gizemli şehir Anavarza, tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

6 yıl önce başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

Gerçekleşen kazı ve restorasyon çalışmalarının akabinde Kültür ve Truzim Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adana Arkeoloji Müzesi ve Çukurova Ajansı tarafından 1. Anavarza Sempozyumu Çukurova Kalkınma Ajansı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Gerçekleşen Sempozyuma Adana Vali Yardımcısı Serhat Burakgazi, Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfü Altunsu, Kültür ve Truzim bakanlığı kazılar şube müdürü Köksal Özköklü Adana Alpaslan Türkeş bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay ve çok sayıda davetli katıldı.

Senpozyumun saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

6 yılda çok yol kat edildi

Sempozyumun açılış konuşmasını sempozyumun düzenleme Kurul Başkanları  Dr. Fatih Gülşen ve Dr. Rozelin Aydın yaptı.

Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında 6 yılı geride bıraktıklarını ifade eden Gülşen ve Aydın 6 yıl gibi kısa bir süre içerisinde sempozyum yapabilme başarasını gösteren tüm ekip ve idareciler büyük bir taktiri hak ettiklerine vurgu yaparak, 45 gün içerisinde zafer kapısında yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını ifade ederek, Anavarza Kentinin gizemli tarihinin gün yüzüne hızla çıkarıldığını ifade ederek, tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür etti.

Gülşen’ in konuşmasının ardından sempozyuma katılan protokol üyeleri de birer konuşma yaptılar. Yapılan temenni konuşmalarının ardından sempozyumun oturumlarına geçildi.

5 oturum da 20 akademisyen söz aldı

Toplam 5 oturum olarak gerçekleşen oturumlarda toplam 20 akademisyen sunum gerçekleştirdi. 1. oturumun başkanlığını Serra Durugönül yaptı. Gerçekleşen 1. oturumda 4 akademisyen, ilk sunumu sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanlarından Fatih Gülşen yaptı. Gülşen katılımcılara Anavarza Antik Kenti ve çalışmaları ile ilgili olarak sunumu gerçekleştirken, 2. sunumu gerçekleştiren Hülya Yüceer Anavarza’nın dünya mirası olarak önemini katılımcılara aktardı. Daha sonra Mustafa Hamdi Sayar Eski Çağda Çukurova’nın Başşehri Anarza sunumunu gerçekleştirdi. 1. oturumun son sunumunu Rozeli Aydın ile Emre İpekçi birlikte gerçekleştirerek Anavarza Antik Kentinde taşlarda meydana gelen biyolojik bozulmaların araştırmalarını paylaştılar. 1. oturumun sonunda oturum Başkanı Serra Durugönül oturumun değerlendirmesini gerçekleştirdi.

2. oturumun Başkanlığını Mustafa Hamdi Sayar yaptı. Sayar’ın başkanlığında ilk sunumu Serra Durugönül gerçekleştirdi. Durugönül Anarza’nın Kilikya Bölgesi heykel tıraşlığındaki yeri konulu sunum gerçekleştİrdi. 2. olarak kürsüye çıkan Fatih Erhan Anavarza Kentinin sikkeleri başlığı ile gün yüzüne çıkartılan sikkeler hakkında bilgi verdi. Erhan’nın ardından Rıfat Ergeç Anavarza Nekropolü sunumu yaptı. 2. oturumun son sunumunu Hasan Buyruk gerçekleştirdi. Buyruk su ve savunma sistemlerini sempozyuma katılınlar ile paylaştı.

Anavarza’ da güvenlik ve asayiş mercek altına alındı

3. oturumun başkanlığını Hasan Buyruk yaptı. 3. Oturumun ilk sunumunu Özcan Tatar gerçekleştirdi. Tatar 1619 iskanı sonrasında Anavarza ve çevresindeki asayiş sorunlarının sunumunu gerçekleştirdi.

2. sırada söz alan Hasan Böke Anavarza Antik Kentinde taş bozulmalarını koruma açışını değerlendirdi. Daha sonra Emrah Köşkeroğlu Anavarza Antik Kenti Zafer Takı Kent Kapısı restorasyon çalışmaları hakkında giriş, gelişme, sonuç bildirgelerini ifade etti. 3. otumun son konuşmacısı Ayça Gerçek oldu. Gerçek katılımcılara Roma İmparatorluğundaki siyaset ve mimari ilişkisinin Anavarza’ya yansımasının sunumu gerçekleştirdi.

4. oturumun başkanlığını Hasan Böke gerçekleştirdi. Bu oturumun ilk konuşmasını Anavarza Mozaikleri başlığı ile Faris Demir yaptı. 2. sırada söz alan Yelda Durgun Şahin, Fatih Gülşen ve Fatih Altunkasa Anavarza ile Ovalık Kilikya Kentlerinin öğelerinin  karşılaştırılması sunumunu yaptılar. Daha sonra Abdurahman Kütük Osmanlı Döneminde Anavarza Kentinin kamulaştırılması ve Çiftlikat-i Hümayunun kurulması sürecini anlattı. 4. oturumun son sunumunu Yasemin Özonur yaptı. Onur Anavarza Kalesi ve yakın çevresinin yüzey florasını anlattı.

2. Sempozyum Kozan’da Yapılabilinir

Sempozyumun 5. ve son oturumunun başkanlığını Hülya Yüceer yaptı. Son oturumun ilk konuşmasını Ümit Çakmak Geç, Antik dönemde Anavarza ve çevresi kırsal yerleşimler ve ekonomik durumlarını katılımcılar ile paylaştı. 2. Sıra da kürsüdeki yerini alan Fatma Demir Gülez, İmam Keskin, Arzu Ovacık ve Çağlayan Yavuz Anavarza 2018- 2019 kazı çalışmalarında gelinen son noktayı anlattılar. Daha sonra sunumu gerçekleştiren Melike Uğuruyar Anavarza Zefer Takı’nın taş analizi ve petrografisini katılımcılar ile paylaştı. Oturumun ve sempozyumun son sunumunu Nedim Dervişoğlu ve  Betül Kiminsu gerçekleştirdi. İkili sempozyumun genel değerlendirmesini ve kapanışını gerçekleştirdiler.

Sempozyum toplam 20 akademisyen ve 5 oturum ile sona erdi. Sempozyumda elde edilen veriler ilerleyen günlerde Avrupa Standartlarında kitap haline getirilerek yayınlanacağı öğrenildi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen sempozumların devam ettirileceği kaydedilirken, bir sonraki sempozyumun Kozan da yapıla bileceğinin de işareti verildi.