Anahtar Kelimeler: Barajın doluluk oranı

Barajın doluluk oranı %95

Barajın doluluk oranı %95

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yılın yağışlı geçmesi sebebiyle 150 milyon metreküp kapasiteye sahip olan Kozan Barajı´nın 135 milyon metreküp doluluğa ulaştığı bildirildi. Bu doluluk oranı çiftçilerin yüzünü güldürdü.

%95 DOLULUK ORANI VAR

Geçtiğimiz yıllara oranla sulama amaçlı kullanılan Kozan Barajı´nın doluluk oranı bu yıl kar ve yağmur yağışının yoğun olmasından dolayı %95 seviyelerine ulaştı. Toplamda 150 milyon metreküp su toplama kapasitesi olan Kozan Barajı´nın 135 milyon metreküp alanı dolmuş durumda. Bu doluluk oranı bahçe, tarla işi ile uğraşan çiftçilerin yüzünü güldürdü.

2 SEZON YETECEK KADAR SU VAR

Sulama Birliği yetkilileri ile yapılan görüşmede; %95 oranında doluluk seviyesine ulaşan Kozan Barajı´ndaki suyun 2 sezon boyunca çiftçilere yetebileceği yönünde bilgi verildi. Böyle de olsa suyun daha temkinli ve israf edilmeden kullanılması için çalışmalarında yürütüldüğü belirtildi.

MAYIS AYINDA SU VERİLEBİLİR

Havaların kurak gitmesi durumunda Kozan Barajı´ndaki suyun çiftçilere Mayıs ayı içerisinde verilebileceği kaydediliyor. Ancak havalar yağışlı giderse bu sürenin Haziran ayına ertelenmesi de mümkün olabiliyor. Mayıs ayı ile verilen suyun kuraklık devam etmesi halinde Ekim-Kasım ayına kadar verilmesi planlanıyor.

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Geçtiğimiz son 7-8 yıl içerisinde Kozan Barajı´ndaki su toplama oranı düşüktü. Bundan dolayı zaman zaman çiftçilere 2. ekimler için su verilmiyordu. Bundan dolayı 2´inci ekimi gerçekleştiren çiftçiler büyük zorluklar yaşıyordu. Tarlalarda veya bahçelerine yer altı suyundan faydalanmak amacıyla çalışmalar yapılıyordu. Doluluk oranının %95 seviyelere ulaşması Kozan Barajı´ndan faydalanan çiftçilerin de yüzünü güldürdü.

İSRAF ÖNLENMELİ

Konu ile ilgili olarak vatandaşlarında Sulama Birliği´nde bir isteği var. Kozan Barajı´ndan çiftçilere sulama amaçlı verilen suyun çiftçiye ulaşana dek kaybolan ve israf olan suyun önüne geçilebilmesi için kapalı sisteme geçilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Uzmanlar, suyun çok önemli bir yere sahip olduğunu ve önümüzdeki 50-60 yıl içerisinde tüm dünyada su sıkıntısının yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak, su israfının önüne geçilmesini gerektiğini belirttiler.