Anahtar Kelimeler: Gözler Delibaş’ çevrilmiş durumda

Gözler Delibaş’a çevrilmiş durumda

Gözler Delibaş’a çevrilmiş durumda

Narenciye hasadının başlamasına günler kala Kozan'da günlük yevmiye fiyatlarının hala açıklanmamasından gözler Sebzeciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş’a çevrilmiş durumda.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan toplantı sonrasında Kozan'daki tarım işçilerinin günlük yevmiyesi 105 lira olarak açıklanmış, 5 lirası elcinin 100 lirası işçinin eline geçmişti. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte günlük tarım işçisi yevmiye fiyatlarında da yeniden düzenlemeye gidildi. Buna göre, Ocak ayı itibariyle Kozan'daki tarım işçilerinin günlük yevmiye fiyatı 133 TL olarak açıklanmış, 10 TL de elci alacak şekilde düzenleme yapılmıştı.

Asgari ücrete Temmuz ayında yeniden düzenleme yapıldı. Buna göre asgari ücret Türkiye'de 5.500 TL olarak açıklandı. Narenciye hasadına kısa bir süre kala hala Kozan'da yevmiye fiyatlarının açıklanmaması tepkilere neden oldu. Gözler şimdi Kozan Sebzeciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş’a çevrilmiş durumda. Tarım işçisinin yevmiye fiyatları için en az 200 lira olması yönünde talebi var. Günümüz şartlarında her şeyin kat kat pahalandığını ifade eden işçiler, günlük yevmiye fiyatlarının en düşük 200 TL olarak açıklanması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Türkiye'deki ekonomik darboğazdan dolayı geçinmekte zorluk çeken alt tabakadaki günlük yevmiye işçileri kendi hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için yılın belli aylarında tarla ve bahçelerde çalıştıklarını, bunun karşılığında alın terlerinin karşılığını almak istediklerini ifade ediyorlar. Özellikle, evli ve çocuklu ailelerde daha büyük sıkıntıların olduğunu söyleyen tarım işçileri, yetkililerden en üst seviyede yevmiye fiyatının açıklanmasını istiyorlar. Şimdi gözler Süleyman Delibaş ve yönetiminde. Kozan'da 2022 yılının geri kalan aylarında yevmiye fiyatı kaç lira olacak şimdiden merak konusu.