Anahtar Kelimeler: KOZAN DEPREME  HAZIRLIKLI ?

KOZAN DEPREME  HAZIRLIKLI MI?

KOZAN DEPREME  HAZIRLIKLI MI?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından Kozan'da vatandaşlar, “Kozan olarak depreme ne kadar hazırlıklıyız” sorusunu sormaya başladı. Peki, Kozan olası büyük bir depreme hazır mı?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler binlerce insanın hayatını kaybetmesine, on binlerce insanın yaralanmasına neden oldu. Büyük depremden dolayı Kozan'da da vatandaşlar büyük korku yaşadı. Günlerce evlerine giremeyen vatandaşlar, binaların ne kadar sağlam olup olmadığını tartışmaya başladı.

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaşanabilecek olası bir depreme karşı Kozan'da önceden yaptığı bir çalışma var mı?” diyen vatandaşlar; “Bu binaların sağlam olup olmadığını bilmiyoruz. ‘Allah korusun, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem gibi böyle bir deprem olursa bizler ölecek miyiz, yoksa sağ mı kalacağız?’ diye kara kara düşünüyoruz. Deprem konusunda bizi bilimsel anlamda bilinçlendiriyorlar. Ne yapmamız gerektiğini herkes söylüyor. Ancak; binalarımızın, evlerimizin veya Kozan'daki yer kabuğunun bilimsel anlamda açıklamasını hiç kimse yapmıyor. Birilerinin çıkıp Kozan'da kaç tane evin oluşabilecek 7 ve üzeri depreme dayanıklı olduğunu açıklaması gerekiyor. Aksi takdirde, her dakika bizler korku yaşamaya devam edeceğiz. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar yapılırken binaların da oluşabilecek büyük depremlere karşı sağlam olup olmadığı araştırılmalı ve bu araştırma sonuçları binada veya evde yaşayanlara yazılı olarak bildirilmeli. Devletimiz deprem sonrasında değil, deprem öncesinde vatandaşının yanında olmalı. Şunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. ‘Deprem değil bina öldürür’" ifadelerini kullandılar.

Türkiye genelinde meydana gelen büyük depremlerde 99 ve öncesi baz alınıyor. Çünkü, 1999 yılından sonra çıkan deprem yasası ile binaların hangi yasal kriterlere uygun yapılması gerektiği belirlendi. Kozan'da 1999 öncesinde yapılan fazla çok katlı binanın olmadığı söyleniyor. Özellikle, 99 sonrasında yapılan binaların da ne sıklıkla denetimden geçtiği de bilinmiyor. Vatandaşın tedirginliğini ve korkusunu ortadan kaldırmak için başta Kozan Belediyesi olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı bütün kurumların her evde ayrı ayrı titiz bir çalışma yaparak Kozan'ın deprem yol haritasını ortaya çıkarması gerekiyor.

Soru: “KOZAN DEPREME HAZIR MI?”