Kozan’da “Dioscorides Çalıştayı” yapılacak

Kozan’da “Dioscorides Çalıştayı” yapılacak

Roma İmparatorluğu döneminde Anavarza’da yaşamış Dioscorides’in kültürel mirasını yaşatmak için “Dioscorides Çalıştayı” yapılacak.

Adana Eczacılar Odası Kozan Temsilcisi Hakan Can tarafından organize edilen Roma İmparatorluğu döneminde Anavarza’da yaşamış eczacı Dioscorides Pedanius’un kültürel mirasını yaşatmak amacı ile çalıştay düzenlenecek.

Kozan Eczacılar Odası'nda çalıştay öncesinde basın toplantısı düzenleyen Hakan Can; “Dioscorides Pedanius, Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış, Anadolu'da Kilikia Bölgesi'nde bugün Adana'ya yakın olan, Anazarboslu'dur. Hekim ve farmakoloji bilgini. Osmanlı dönemi kitaplarda adı Skoridos olarak geçmiştir. Roma ordusunda tıp bilimi üzerinde çalışmalar yapmış ve orduya bu alanda hizmet vermiştir” dedi.

Eczacı Hakan Can, Dioscorides’in kültürel mirasının yaşatılması ve bölgede bulunan endemik bitkilerin ilaç sanayinde kullanılması amacıyla 15 Mayıs'ta Kozan'da çalıştay düzenleneceğini ifade etti. 14 Mayıs Türk Eczacılık Günü nedeniyle düzenleyecekleri çalıştaya çok sayıda bilim adamı ve profesörün katılacağını da sözlerine ekledi.

Hakan Can; "15 Mayıs Pazar günü 14 Mayıs Türk Eczacılık Günü kutlamaları çerçevesinde, Adana eczacılar Odası olarak çalıştay düzenleyeceğiz. Dünyaya büyük bir miras bırakan Dioscorides Çalıştayı yapıyoruz. Bölgemizde Anavarza’da yetişmiş önemli bir kişidir Dioscorides. Dünyaca ismi bilinen eczacıdır. Bölgemizde yaşamıştır. Kültürel mirasımızdır. Hem kültürel mirasımıza sahip çıkmak, hem de ilerleyen dönemde ulusal ve uluslararası alanda kültürel faaliyetlerde adımızı duyurmak için bu faaliyetin startını veriyoruz. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından kıymetli hocalarımızın katılımıyla hazırlayacağımız programı 15 Mayıs'ta Kozanlı vatandaşlarımız ile gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Adana Eczacılar Odası Kozan Temsilcisi Hakan Can, bundan sonraki süreçte hem Anavarza tarihinin hem de Dioscorides’in kültürel mirasına sahip çıkarak çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını ifade etti. Bu çalıştay ile birlikte uluslararası alanda Dioscorides adını kullanarak, “Sadece kozmetik sanayinde değil, bölgede yetişen endemik bitkileri ilaç sanayinde nasıl kullanırız?” sorusuna da cevap alacaklarını sözlerine ekledi. Konu ile ilgili olarak, İstanbul'daki sanayicileri çalıştaya davet ettiklerini söyledi.