LİMONDA REKOLTE DÜŞTÜ AMA ÜRETİCİ MEMNUN

LİMONDA REKOLTE DÜŞTÜ AMA ÜRETİCİ MEMNUN

Limon rekoltesi geçen yıla nazaran % 40 düştü. Ancak üretici limonun rağbet görmesinden dolayı fiyatlardan oldukça memnun.

 

Yurdumuzun çeşitli yerlerinde yetişen limon ülke genelinde oldukça fazla. Bu oranın hasatta büyük bir bölümü ise bölgemiz tarafından karşılanmakta. İlçemiz Kozan´ da da limon hasatı Eylül ayı ortalarında başladı. Anterdonat cinsi limonların hasadı yapılırken geçen yıla nazaran bu yıl limon rekoltesinde % 40 oranında düşüş yaşandığı da edinilen bilgiler arasında.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kozan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş; ? bölgemiz genellikle büyük oranda Anterdonat dediğimiz cinsten limon yetiştirilmektedir. Eylül aylarının ortalarından bu yana hasadı yapılıyor. Geçen yıla bakacak olursak bu yıl limonun rekolte oranında % 40 düşüş yaşandı. Bu düşüşü de olumsuz hava şartlarına bağlıyoruz. Rekoltede % 40 düşüş olmasına rağmen üretici oldukça memnun. Çünkü limonun az olması talebinde fazla olması limon fiyatlarını arttırdı. Geçen yıl geçen yıl 80 Kuruş ila 1TL arasında satışa sunulan limon bu yıl rekoltenin düşüşte olmasına nazaran 1TL ile 1.40TL arasında değişiyor. Ancak ihracata uygulanacak destek primi daha belli olmadı. Bölgemizde yetişen limonların büyük bir bölümünü Rusya, Çin ve diğer Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Bu yıl toplanılması beklenen ürün yaklaşık 13 Bin ton civarındadır? dedi.

VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ BİTKİLERDEKİ PERİYODİSİTEDEN

Bölgemizde oldukça büyük çapta yetiştirilen limon bahçelerindeki genel bilgi açısından ve rekolte düşüşlerindeki sebebi Kozan İlçe Tarım Müdürü Bülent Tanrıverdi´ ye sorduk. Tanrıverdi konu ile alakalı olarak; ? Bölgemizde resmi kayıtlara göre toplam 7540 Dönüm limon bahçesi mevcut. 2015 yılı narenciye üretim açısından normal bir yıl geçti. Şuana kadar dolu ve benzeri herhangi bir doğal afet olmadı. Şayet verim düşüklüğü varsa bu bitkilerdeki periyodisite, yani bir yıl verimli bir yıl verimsiz dediğimiz durumdan kaynaklanmaktadır. Ama bu özelliği göstermeyen narenciyelerimizde verim normal, herhangi bir sıkıntı yok. Ama başka ve en önemli bir etken daha var. Oda narenciye bahçelerimizin bakımlarıdır. Bakımsız bir bahçeden de oldukça iyi bir hasat beklenemez? dedi.