Anahtar Kelimeler: Renkli parke tartışması

Renkli parke taşı tartışması

Renkli parke taşı tartışması

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Göç Yolu’ndaki kaldırımın renkli parke taşları ile döşenmesi konusu tartışmalara neden oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Göç Yolu’ndaki kaldırımın renkli parke taşları ile döşenmesi konusu tartışmalara neden oldu. Kozan Kent Konseyi Başkanı Derya Tüfekli, 2022 yılında daha büyük ve güzel projelerin yapılabileceğini ifade etti.

Temeli, 2000'li yılların başında önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Açıkgöz döneminde atılan Kozan'ın en işlek yürüyüş kaldırımlarından biri olan Göç Yolu’ndaki kaldırım ile ilgili olarak, Adana Büyükşehir Belediyesi proje geliştirdi. Adana Büyükşehir Belediyesi 3. ve 5. Bölge Koordinatörü Ataol Öztorun, kendi sosyal medyası üzerinden bir fotoğraf paylaşarak Göç Yolu’ndaki kaldırım taşlarının renkli parke taşları ile değiştirilerek güzel bir görüntü oluşacağını söyledi.

ATAOL ÖZTORUN’UN PAYLAŞIMI

“Resmi hatırlamışsınızdır, Kozan’da böyle bir cadde hayal ediyorum demiştim, Göç Yolu kaldırımlarının tamamını böyle yapmaya karar verdik, gerek hemşerilerimize, gerek esnaf kardeşlerimizden gelen olumlu tepkileri değerlendirerek, Pazartesi günü söküm işlemine start vereceğiz. Hep söyledim, bizim hala güzel hayallerimiz var memleket için. Hem hayal kurmaya hem de hayal ettikklerimizi gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Yapılan bu paylaşımın ardından Kozan Kent Konseyi Başkanı Derya Tüfekli’de kendi sosyal medya adresi üzerinden bir açıklama yaptı. Kozanlı peyzaj mimarı Teoman Akçalı tarafından kendisinin de içinde bulunduğu bir ekip ile 2012 yılında göç yolunun tamamı ile ilgili olarak bir proje hazırladıklarını, ancak Büyükşehir yasasından dolayı bu projenin rafa kaldırıldığını ifade etti. Derya Tüfekli açıklamasında, sadece parke taşlarının renkli yapılmasıyla buradaki görselliğin güzel olmayacağını, yaklaşık bir buçuk kilometrelik Göç Yolu’ndaki kaldırımın bütün olarak değerlendirilerek, yürüyüş yolu, oturma alanları, bisiklet yolu gibi eklerinde yapılarak vatandaşın hizmetine açılması gerektiğini ifade etti. Derya Tüfekli yaptığı açıklamada:

“Günlerdir sosyal medyadan paylaşım yapılarak, Kozan’ımızın en önemli caddelerinden olan, daha da önemlisi yaya kullanımının en aktif olduğu caddesinin, Google’dan alınmış bir fotoğrafa benzeterek çalışma yapılmak istenmesi beni düşündürdüğü gibi,  muhtemelen bir çok mühendis mimarıda hayrete düşürmüştür.

2012 yılında hemşerimiz Antalya Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Teoman Akçalı’nın ekibi ile birlikte hazırladığı Göç Yolu projesinden bir kaç görüntü ektedir, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan başkanımızın projelerdeki hassasiyetini birlikte mesai harcayarak tanıyan biri olarak, o dönemde bu proje hazırlanırkende bisiklet yolunun akdeniz bölgesinin ferahlığı caddde hissedilsin diye su öğelerinin nasıl tasarlanması gerektiğinin daha bir sürü teknik detayın tartışıldığı yani kısaca düşüncesinden sunumuna kadar çok emek harcanan bir projeydi. 

Büyükşehir yasası sebebiyle Kozan Belediyesinin yetki alanından çıkması ile büyükşehirin hangi rafında bilmediğimiz bir şekilde kayboldu? Teslim edildiğini, hatta ettiğimizden eminim..

 

Tamam diyelim bu proje yok, kayboldu ilgilenilmedi. Yıl 2022 hiç peyzaj mimarı arkadaşımız yok mu? Kozan’ın en önemli caddesini projelendirecek?

Göç yolu Kozan’daki herkes için oldukça önem taşımaktadır. Yaklaşık 2 km’lik alan için orada yapılacak çalışmalar sadece taşların boyanması kadar basite indirgenmemelidir.

2012 yılında hazırlanan proje ekte, 2022 de çok daha güzellerinin hazırlanarak sunulması ve hayata geçirilmesini tüm Kozanlı haketmektedir.”

 

Derya Tüfekli’nin yaptığı bu açıklamanın ardından Adana Büyükşehir Belediyesi 3. ve 5. Bölge Koordinatörü Ataol Öztorun, şehir plancısı Derya Tüfekli ile telefonda görüştü. Öztorun, peyzaj mimarları ile bir araya gelip göç yolu için daha güzel neler yapılabilir konusunu tartışmak üzere bir araya gelmek istediğini ifade etti. Kozan'daki birçok peyzaj mimarının herhangi bir ücret almadan Kozan için bir araya gelebileceği ifade ediliyor. Renkli parke taşı tartışmasının peyzaj mimarları bir araya geldikten sonra alınacak karar ile son bulacağı belirtiliyor.