Anahtar Kelimeler: ANKARA OLMALI

ROTA ANKARA OLMALI

ROTA ANKARA OLMALI

Kozan, 1923-1926 yılları arasında vilayetlik statüsüne sahipti. Ancak 1926 yılında bazı gerekçeler öne sürülerek vilayetlik hakkı elinden alındı. Kozanlılar, yıllardır vilayetlik haklarının yeniden verilmesi için mücadele ediyor.

100. YILA GÜ SAYILI NLER KALDI

Son yıllarda Erciyes Medya olarak Kozan'ın vilayetlik hakkı konusunu sık sık gündeme getirdik. Haberler yaptık, manşetler yayınladık. Sivil toplum örgütleri, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarını harekete geçirmek için mücadele ettik.

 

Sonuç olarak, yaz aylarında Kozan Ticaret Odasında kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantının amacı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin “Cumhuriyetin 100. yılında 100 il 1000 ilçe projesi” ile alakalıydı. Bu bir fırsat olarak değerlendirilmişti ve herkes taşın altına elini koyalım demişti.

 

Toplantı yapıldı sonrasında görüldü ki hiç kimse bir şey yapmadı. 29 Ekim 2023'e sayılı günler kaldı yani cumhuriyetin 100. yıl dönümüne sayılı günler kaldı. Hiç kimseden bir hareket yok.

 

Eğer Kozan vilayetlik hakkını geri alacaksa bu saat itibarıyla hiç durmadan herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Lobi oluşturması gerekiyor. Bunda herhalde başarılı olamadık. Bunun neticesinde biz bu hakkımızı alamayabiliriz.

 

Erciyes Medya olarak herkesi tekrardan sorumluluğa davet ediyoruz. STK'lara, siyasi partilere, bürokratlara ve iş adamlarına çağrımızdır. Bu iş böyle olmaz. Oturmakla hiç kimse bize gelip vilayetlik hakkımızı geri vermez.

 

Eleştiriler

 

Kozanlıların vilayetlik hakkı için mücadelesine rağmen, konuyla ilgili hiçbir adım atılmaması eleştirilere neden oluyor.

 

STK temsilcileri, siyasiler ve iş adamları, Kozan'ın vilayetlik hakkının yeniden verilmesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Kozan'ın Vilayetlik Hakkının Geri Verilmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

 

Kozan'ın vilayetlik hakkının yeniden verilmesi için şu adımlar atılabilir:

 

* Kozan'ın vilayetlik hakkının neden elinden alındığının araştırılması ve bu gerekçelerin geçerliliğinin incelenmesi

* Kozan'ın vilayetlik hakkının yeniden verilmesinin bölgeye ve ülkeye sağlayacağı katkıların ortaya konulması

* Kozan'da yaşayan vatandaşların vilayetlik hakkının yeniden verilmesi için daha fazla ses çıkarması

 

Kozan'ın vilayetlik hakkının yeniden verilmesi, bölgenin kalkınması ve gelişmesi için önemli bir fırsat olacaktır. Bu fırsatın kaçırılmaması için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.