Anahtar Kelimeler: Topal’ yevmiye adaletsizliğine tepki

Topal’dan yevmiye adaletsizliğine tepki

Topal’dan yevmiye adaletsizliğine tepki

Büyük Birlik Partisi Kozan Belediye Başkan Adayı Gürdal Topal, günlük yevmiye işçilerinin haklarının yenildiğine dikkat çekerek, sosyal medya üzerinden açıklama yaptı.

Yerel seçimler öncesinde Büyük Birlik Partisi'nden Kozan Belediye Başkan Adayı olan Gürdal Topal, Kozan’daki günlük yevmiye ücretlerinin diğer il ve ilçelere göre neden daha düşük olduğunu sordu. Topal; “Tüccarlar siyah cipler ile gezerken Kozan'da portakal işçisinin yevmiyeleri ile ilgili sesleri nedense çıkmıyor” diyerek Yaşanan bu adaletsizliğe tepki gösterdi.

Gürdal Topal, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vererek tarım işçilerinin haklarını savundu:

“Pratik olarak açıklanan ortalama ücretler bir işe yaramıyor. Ücretler arttı veya artmadının ötesine geçmiyor… Kozan’da narenciye hasadı geçen sene kaç liraydı, bu sene kaç lira. Özellikle mevsimlik işçilerin aylık ücretlerini hesaplanırken. Günlük ücreti 30’la mı çarpıyorlar, yoksa iş kanununda yer alan günde 8 saat, haftada 45 saat çalışma saati hesabı üzerinden mi yapıyorlar, bilmiyoruz. Aslında maaş artışı olduğu haberi mevsimlik portakal işçilerin çalışma standardını artırıyor gibi bir sonuca varamıyoruz. Varamıyoruz. Bu bizim söylediğimiz şeyi kimse sorgulamıyor. Kozan’da tarımda ücret kapsamında çalışan bir birim bile yok, biliyor musunuz? Tarımda ücret tipleri ve bu işlerin insan haklarına uygun olup olmadığı hakkında insani boyutuyla ilgili hiç kimse ilgilenmiyor ve çalışmıyor. Tarımsal işletmelerde çalışan mevsimlik portakal işçilerinin diğer iller ve ilçeler arasında günlük ücretlerinde Kozan’a dayalı ayırım devam ediyor. Bu fark adil bir gerekçeye dayanıyor mu? Hatay, Erzin, Dörtyol ve Adana merkez de portakal işçi yevmiyeleri 90 TL seviyelerinde olduğu halde Kozan da bu Rakam 65 TL seviyesinde olması ve tüccarların siyah cipler ile gezerken Kozan’da portakal işçisinin yevmiyeleri ile ilgili sesleri nedense çıkmıyor. Kozan’daki portakal işçilerinin haklarının yendiğini düşünüyorum.  Bu işin takipçisi olacağız.”