Anahtar Kelimeler: şehir kitabı ödülü Adana’

TYB’nin şehir kitabı ödülü Adana’ya

TYB’nin şehir kitabı ödülü Adana’ya

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2023 yılı ‘Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödülleri açıklandı. Dr. Çetin Oranlı, ‘Her Mevsim Baharı Yaşayan Şehir ADANA’ kitabı ile ödüle layık görüldü.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, TYB Genç Kahve’de, Genel Başkan Yardımcıları Dr. Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin ve Doç. Dr. Muhammet Enes Kala ile birlikte düzenlediği basın toplantısında  2023 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçılarını” açıkladı. Yazar Dr. Çetin Oranlı, “Her Mevsim Baharı Yaşayan Şehir ADANA” isimli eseriyle yılın şehir kitabı ödülüne layık görüldü. Oranlı’nın kitabı Adana, 2023 yılı Temmuz ayında Hayykitap tarafından yayımlanarak okurlarla buluşmuştu. 

“TYB, ÜLKEMİZİN EN PRESTİJLİ EDEBİYAT ÖDÜLÜNÜ VERİYOR”

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, toplantıda 2023 yılında yaşanan gelişmeler değindi. Arıcan, Türkiye Yazarlar Birliğinin; ülkemizin en prestijli edebiyat ödülü olan yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları  ödüllerini verdiği tarih 1980 öncesidir. Bu öyle bir ödül ki, o zamana kadar hiç ödül almamış olan çok önemli edebiyatçılarımıza ödül vererek başladık. Kim bu isimler; Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Bahattin Karakoç, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu. Şimdi herkes tarafından ödüllendirilen, önemi takdir edilen birçok yazarımız, şairimiz, edebiyatçımız Türkiye Yazarlar Birliği ile ödülleri ile ilk defa ödüllendirilmiş oldular” dedi. 

Arıcan şu değerlendirmelerde bulundu: “Birliğimizin önemli ve sürekli faaliyetlerinden biri de; günümüzün şair ve yazarlarını, fikir ve ilim insanlarını topluma tanıtmak, daha güçlü eserler vermeleri için teşvik etmek amacıyla, iyi olan eserleri,  yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirleyerek ödüllendirmesidir. 46 yıllık bir birikim ve tecrübeyle; yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz. Eserleri takip edip değerlendirirken deneyimli, tecrübeli edebiyatçıların yanı sıra mutlaka gençlerin çalışmalarına da yer veriyoruz.Bu vesileyle son 46 yıldır edebiyata, sanata ve kültürümüze yeni kan diyebileceğimiz isimleri kazandırdık. Ödüllerin kalıcı, geleneksel ve değerli olması için;  TYB yönetim kurulunda görev yapan arkadaşlarımızın ve seçici kurul üyelerinin eserleri değerlendirmeye alınmamaktadır. Ayrıca, aynı dalda bir kişiye üst üste ödül verilmemektedir. Ödül alacak eserler konusunda büyük bir hassasiyet gösteren seçici kurulumuzun bu davranışı yılladır hiç değişmediğinden “iyi eserlerin aranıp bulunması” yönündeki bu gayretimiz kamuoyu tarafından da her zaman takdirle karşılanmış ve TYB edebiyat dünyasında haklı bir ün kazanmıştır. 2023 yılında da, ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik; ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik.”

Eser sahiplerine ödüllerinin ileriki günlerde takdim edileceğini kaydeden Prof. Dr. Arıcan, ödüle layık görülen isimleri tebrik etti. 

ORANLI: ŞEHRİN DEĞERİNİN FARKINDA OLALIM

2023 yılı Temmuz ayında Hayykitap’dan yayımlanan “Her Mevsim Baharı Yaşayan Şehir ADANA” isimli eseriyle yılın şehir kitabı ödülüne layık görülen Dr. Çetin Oranlı, duyduğu memnuniyeti ifade ederek TYB yönetimine teşekkür etti. Adana’ya geldiğinden itibaren farklı bir şehir kitabı kaleme almaya çalıştığını ve şehrin gerçek değerinin anlaşılmasını amaçladığını kaydeden Oranlı, ödülün buna katkı sağlaması temennisinde bulundu.