Anahtar Kelimeler: Vicdanınız rahat

Vicdanınız rahat mı?

Vicdanınız rahat mı?

?Herkes bir engelli adayıdır? sözü herkes tarafından bilinen büyük anlam taşıyan sözdür. Bu sözü ya engelliler gününde hatırlarız, ya da engelli bir vatandaş gördüğümüzde hatırlarız. Onlara yardım etmek isteriz. Ama uygulamaya geldiğinde maalesef hiçbir ş

Kozan´da yüzlerce engelli vatandaş bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşları binalarında, özel sektör binalarında ve birçok alanda engelliler adına yapılmış bir takım çalışmalar mevcut. Kozan ilçe merkezindeki bazı kaldırımlar hem engelli vatandaşların rahat bir şekilde yürüyebilmesi veya ilerleyebilmesi için, hem de diğer vatandaşlar için dizayn edilmiş durumda.

Ancak, alınan bütün tedbirlere ve yapılan bütün çalışmalara rağmen vatandaş olarak üzerimize düşen görevi tam anlamıyla yerine getirdiğimiz doğru değildir. Engellilerin, yaşlıların, çocuk arabalarının ve insanların geçeceği yere araçlarını park edip oradan ayrılan kişilerin acaba vicdanları rahat mı? Haberde yayınlanan fotoğraf karesi bankaların orada çekildi. Tekerlekli sandalyesi ile İlerleyen bir vatandaş kendinin geçmesi için ayrılan bölüme araç park edilmesi yüzünden geçişini sağlayamadı. Çevredeki vatandaşlardan yardım isteyerek kendisinin engeli aşmasını sağladı. Kozan Ekspres Gazetesi objektiflerine yansıyan bu fotoğraf karesinden sonra oraya aracını park edenlere soruyoruz: ?Vicdanınız rahat mı? Oraya aracınızı park ederken engelli bir vatandaşın geçeceğini düşünüyor musunuz??

İlçe Emniyet Müdürlüğü´ne bağlı ekipler bu tür yerlere araçlarını park edenler hakkında cezai işlem uyguluyor. Ancak, vatandaş olarak üzerimize düşen görevi tam anlamıyla yerine getiremiyoruz. Yeri ve zamanı geldiğinde engellileri hatırlıyor, onların istek ve şikayetlerini dinliyoruz ama uygulamaya geldiğinde maalesef içimizdeki vicdan duygusu yok oluyor. Hiçbir şey yapamıyorsak engelli vatandaşların yerine kendinizi koymalıyız yani empati yapmalıyız. Olayı o zaman daha iyi bir şekilde anlamış olacağız.  Unutmayalım her birey bir engelli adayıdır. 1 dakika sonra ne olacağını hiç kimse bilemez. Kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi başkasına yapmayalım. Bundan sonra trafikte engellilere karşı daha hassas şekilde davranalım. Özellikle onların geçişlerini engelleyecek, onların sosyal faaliyetlerini engelleyecek hal ve hareketlerden uzak duralım.