Ercan Çalışkan


BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)

Halk arasında Torba yasa veya af olarak nitelendirilen yasa 6736 sayılı Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun genel Tebliğinden sadece vergi borcu taksitlendirmesi ve bazı durumlardan bahsedeceğiz yasa ekleri hariç 139 sayfa 19.08.2016


BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ

31 Ekim 2016 tarihine kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine olan borçları için Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan başvurabilecekleri gibi posta yoluyla veya Başkanlık internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden başvuruda bulunabileceklerdir.

 

ÖDEME SÜRESİ

 

Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2016 mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir.

 

 

               Kanunun 10 uncu maddesi hükmü ile azami taksit süresi 18 eşit taksit olarak belirlenmiş olmakla birlikte 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunmaktadır.

Kanuna göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması hâlinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonuna kadar uzayacaktır.

Taksitle ödeme istenmesi halinde ilgili maddelerde yer alan hükümler saklı kalmak şartıyla borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz

             Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;

             6 eşit taksit için (1,045),

             9 eşit taksit için (1,083),

           12 eşit taksit için (1,105),

           18 eşit taksit için (1,15),

Katsayı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarları hesaplanır.

 

MATRAH ARTIRIMI

 

          vergi mükellefleri 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yılları için 6736 sayılı kanun 5 nci maddesine göre matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir. Artırım oranları yıllara göre tespit edilmiş ve asgari tutarlarda yasada verilmiştir. Bunların ayrıntısına burada girmek istemiyorum aynı artırım şekli aynı yılları kapsayan KDV Artırımı da vardır dileyen mükellef dilediği yıllarlı isterse bütün yılları matrah veya kdv artırımı yapabilir. Yaptığı yıllar için Bakanlık yetkili memurları o yıllar için matrah ya da kdv tahakkuk veya ceza yazamazlar.

 

TAHSİLDEN VAZGEÇİLECEK ALACAKLAR

 

Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan, Her bir alacak türü ve dönemi itibariyle aslı 50 TL aşmayan

Aslı ödenmiş fer´i alacaklardan tutarı 100 TL aşmayan alacaklar girmektedir.