Buket Çürük


ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak hastalığı; buğday gluteni, arpa ve çavdardan benzer proteinlerin bağırsaklarda bir bağışıklık reaksiyonunun sebep olduğu kronik bir hastalıktır. Bağırsaklar, hayat boyu devam edilmesi gereken sıkı bir glutensiz beslenme ile normalize olur.


Çölyak hastalığı; buğday gluteni, arpa ve çavdardan benzer proteinlerin bağırsaklarda bir bağışıklık reaksiyonunun sebep olduğu kronik bir hastalıktır. Bağırsaklar, hayat boyu devam edilmesi gereken sıkı bir glutensiz beslenme ile normalize olur. 

Nasıl beslenmeli: İşlenmemiş et, kümes hayvanları, balık, patates, fasulye, bakliyat, meyve ve sebze gibi doğal glutensiz yiyeceklerdir. Fındık, zeytinyağı, şarap, elma, çay, kahve ideal içeceklerdir. 

Yasak olan yiyecekler: Buğday, çavdar, arpa içerikli tüm türevler ve bu gruptan yapılmış ekmek, kek, bisküvi, kraker, pasta, makarna, kahvaltılık gevrekler; ayrıca arpa suyu, bira, hazır çorbalar, soslar, soya sosu, salata sosları, mayonez, şarküteri etler, işlenmiş peynirler, hazır yemekler, gazlı içecekler, cipsler, sosisler, dondurma, dondurulmuş hamburger, tatlılar, çikolatalar tüketilmemelidir. Bu gıdaların bir kısmı glutensiz gıdalar olarak günümüzde bulunabilmektedir. 

Laktoz intoleransının sebepleri nelerdir o?

Laktoz intoleransı, sütte bulunan laktoz şekerinin sindirilememesini ifade eder. Özellikle ince bağırsakta salgılanan laktoz enziminin eksikliğine bağlı olarak oluşur. Bu enzim, süt şekeri olarak adlandırılan laktozu parçalayarak glikoz ve galaktoza ayırır, ardından bağırsaktan emilim gerçekleşir. Laktoz intöleransı ile inek sütüne olan intolerans, belirtilerinin aynı olması sebebiyle zaman zaman birbirine karıştırılabilir. İkisini birbirinden ayıran özellikler; laktoz intoleransı sindirim sisteminde, inek sütü intoleransı bağışıklık sistemde oluşur. 

Laktoz intoleransı olan kişiler nasıl beslenmeli? Süt ve süt ürünlerinin içeriğinde bulunan kalsiyum miktarının oldukça yüksek olması sebebiyle, bu besinlerin beslenme düzeninden kısmi veya tamamen çıkarılması kalsiyum eksikliğine yol açmaktadır. Bu durumda, kemik, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve dişlerde ciddi problemler yaşanmaktadır. Laktoza karşı inteloransı olan kişiler, besin içeriğini kısmi de olsa karşılayabileceği farklı alternatiflere yönelmelidir. 

Laktozsuz süt tüketebilirler. 

Yoğurt yapılırken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70´i parçalanır, dolayısıyla laktoz intoleransı olan kişiler süt yerine yoğurdu da rahatlıkla tüketebilirler. 

Peyniri 90 gün bekledikten sonra tüketmek de alternatiflerden biridir.