Edibe GÜLNAR


GEÇ KALMADINIZ MI?

Tarım Bakanlığı tüketicileri korumak için kolları sıvamış.


Tarım Bakanlığı tüketicileri korumak için kolları sıvamış. Ürünlerdeki taklit ve tağşişi önlemek amacıyla Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı hazırlamış,

Yani taklit tereyağlarının önüne geçmek istiyormuş!

Günaydın derler bir adet. Bunca zaman yeni mi aklınıza geldi taklit ürünlerle mücadele konusu. Memlekette satın alınan her ürünün taklidi var. Çakma ürünler sokak ortasında satılır oldu. Büyük markaların, çok satılan ürünlerin etiketlerini yaparak giyecekleri satanları mı ararsınız. Marka ayakkabıların çakmasını yaparak satanları mı ararsınız.

Yan sanayi diyerek övünerek tezgâhlarda satılan sahte ve çakma ürünleri mi ararsınız. İçerisine katkı maddesi katılarak satılan gıda ürünlerinden hiç bahsetmeyeyim. Mideniz bulanır!

Bu seviyede yani…

Memlekette en büyük eksiklik denetim eksikliği. Siz istediğiniz kadar tebliğ çıkarın. Denetim olmadığı sürece sorun çözülmez. Zaten de çözülmüyor işte…

Bu tür içerisine katkı maddesi katarak satış yapanlarla o kadar çok kişi ortak çalışıyor ki, herkes birbirinin açığını kapatıyor ülkede. Bunun içinde denetim yapmak da zorlaşıyor veya hiç gerçekleşmiyor.

Tereyağına kahvaltılık yağ katanı mı ararsınız. Zeytinyağına katkı maddesi katarak satanı ararsınız. Aklınıza ne geliyorsa yedikleriniz, içtikleriniz ve giydikleriniz. Bütün hepsinde katkı maddesi katılarak imal edilip insanların da sağlığı ile oynandığını bilmeyen kalmada şu koca memlekette…

Yine de Tarım Bakanlığı’nı tebrik edeyim. Geçte olsa bir karar almış.

Allah rızası için şu marketleri, zincir marketleri ve gıda ürünleri satan büyük iş merkezlerindeki satış reyonlarını bir denetleyin. Tarım Bakanlığı olarak lütfen görevinizi yapın.

Aldığınız maaşın hakkını verin…

Ambalaj ve etiketlere yeni kurallar getiriliyormuş. Bu kurallara uymak adına da 31 Aralık tarihine kadar süre verilmiş. Yani bu süreye kadar hazırlığınızı yapın demiş bakanlık.

Ellerindeki malları çıkarma için makul süreyi de tanımışlar! Haydi, yine bakanlıktan kıyak!

Madem tahdit getiriyorsunuz. Yılsonuna kadar süre vermek de ne demek oluyor. Ellerindeki malları satmalarına imkân mı tanıyorsunuz?

Memleket nasıl yönetiliyor varın siz anlayın artık…

Yıllarca bu tür satışlara göz yumuldu. Şimdi akılları başlarına geldi. Yılsonuna kadar da yasal süre tanınarak…

Allah sonumuzu hayır etsin…