Buket Çürük


KİLO VERME SÜRECİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Kilo verme sürecinde uyguladığımız moda diyetler sonucunda bizzat metebolizmamızın yavaşladığı ve verdiğimiz kiloların fazlasıyla geri alındığı araştırmalar sonucunda görülmektedir. Peki bu süreçte yaptığımız yanlışlar nelerdir?


Diyette ekmek tüketmemek:

Ekmeğin vücuda 2 büyük faydası var: Birincisi kan şekerini dengeliyor, ikincisi ise sinir sistemi için çok gerekli olan vitaminlerin alımına katkıda bulunuyor.Diyet yaparken veya sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmek yememek doğru bir beslenme alışkanlığı değildir. Diyet yaparak kilo vermeyi hedefleyen kişi sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulamalı. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin en önemli kurallarından biri de her besin grubundan belirli miktarlarda tüketilmesidir. Zayıflamayı planlayan kişinin, beslenmesinden karbonhidrat grubunu (çikolata, pastaşekersütlü tatlılar) tamamen çıkardığı için vücudun, özellikle de beynin ihtiyacı olan enerji gereksinimini ekmek grubuyla alarak sağlaması gerekiyor. Bu şekilde kan şekerinin dengeli bir şekilde değişimi sağlanıyor ve şiddetli açlık duygusu yaşanmıyor. Ayrıca sinir sistemi için gerekli olan vitaminler ekmeklerle alınmış oluyor. Ekmek miktarı ve cinsi( tam buğday, çavdar, kepekli)  tercih edildiğinde faydalı oluyor.

Ara öğünsüz beslenmek:

Öğün sıklığı ve diyetin kalitesi arasındaki ilişkiye yönelik 20 yaşın üzerindeki 11 bin bireyle yapılan bir araştırma sonuçlarına göre; ara öğünlerin sayısının artmasıyla vücuda A, C, E, D vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum alımı artıyor. Ara öğünleri düzenli tüketmek aynı zamanda bireye enerji sağlıyor. 65 yaş üzeri kişilerdeyse ara öğünlerde tüketilen içeceklerle yeterli sıvı alımı daha rahat sağlandığı gözlenmiştir.

Genelde meyveler, yağlı tohumlar, tam tahıllılar, süt ve süt ürünleri sıklıkla ara öğün olarak tercih ediliyor. Doğru  miktarda tüketildiğinde kaliteli beslenmenin önemli parçası haline geliyor. Çalışmanın genel sonuçları değerlendirildiğinde de öğün sıklığındaki artışın diyet kalitesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.

Diyette yağ tüketimini sıfırlamak:

Vücuttaki yağ oranı sadece yağ tüketimine bağlı olarak artmaz, gereğinden fazla tüketilen her türlü besin vücutta yağ olarak depolanır. Bu nedenle diyet yaparken veya sadece sağlıklı beslenme niyetiyle yağı tamamen kesmek, vücutta yağ oluşumunu önler diyemeyiz. (Buna paralel bir şekilde gelişen başka bir yanlış tutum da yemek yemeyi kesmektir, ki bu da ne kilo vermeye yardımcı olur ne de sağlığa faydalıdır. Aç kalmak da uzun vadede kilo kaybına yardımcı olmayacaktır; çünkü besinsiz kaldığını hisseden vücut kendini kıtlıkta sanarak koruma moduna geçecek ve azıcık da olsa tükettiği her şeyi depolamaya başlayacaktır. Bu durum da kilo kaybına engel olacaktır.) Sadece yağ tüketmeyi kesmenin vücutta yağlanmayı engellemeye yeterli olmadığı gibi, bu durumun sağlığa vereceği pek çok zarar da vardır. Örneğin yalnızca yağda çözünebilen vitaminler bulunur (A, D, E, K vitaminleri) ve hiç yağ tüketilmemesi durumunda bu vitaminler de vücuda alınamaz. Vitamin eksikliklerinin de yol açtığı birçok sağlık sorunu vardır. Örneğin A vitamini eksikliği özellikle gece körlüğü gibi göz hastalıklarına, D vitamini eksikliği raşitizm, osteoporoz, osteomalazi gibi kemik hastalıklarına, E vitamini de antioksidan olduğu için eksikliğinde vücuttaki serbest radikallerin artmasına yol açar ve bu durum da kanser riskini artırabilir. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasında etken olan bir vitamindir. Ayrıca deri altında depolanan yağlar, organların dış etkenlerden korunmasında ve soğuk havalarda vücut ısısının korunmasında da etkilidir ve yağ dokusu olmazsa hastalanmak kaçınılmaz hâle gelir.