Özcan ALADAĞ


MECLİS ÜYELERİNE AYRICALIK VERİLMELİ Mİ?

Yazıma başlık olarak ‘Meclis üyelerine ayrıcalık verilmeli mi?’


Yazıma başlık olarak ‘Meclis üyelerine ayrıcalık verilmeli mi?’ diyerek ifade kullanırken bu sorunun yanıtını yazımın başında belirterek konuya girmek isterim.

‘Bence kimsenin ayrıcalığı olmamalı’

Belediye meclis üyelerinin senden, benden bir üstünlüğü yok ki onlara ayrıcalık verilsin. Ancak nefis bu ya… Kendilerini ayrıcalıklı bir yere koymaya çalışan meclis üyelerimiz ortaya çıkmaya başladı.

Yaşanan bir olayı sizlere aktarıp önce kendi düşüncemi dile getireceğim. Sonrasında konunun yorumunu okuyucularıma bırakacağım.

Kozan Belediyesi’nin Meclisi toplanıp belediyenin işlettiği işletmelerde uygulanacak olan fiyat tarifesinin belirlenmesi hususu gündem görüşmelerine geçilir. Bu görüşmelerde otopark ücreti, düğün salonu işletme fiyat tarifesi, halı saha ücreti gibi birimlerin fiyatları görüşülüp karara bağlanır.

Alınan karar gereğince Kozan Belediyesi’nin personeline belediyeye ait işletmelerden yararlanırken kendilerine ve çocuklarına yönelik yüzde 20 indirim sağlanması kararlaştırılır. Şehit ailelerine ise buralar ücretsiz olarak tahsis edilecektir. Bu karar alınıp hayata geçirilir.

Görüşmeler sırasında belediye meclis üyeleri ikiye bölünür. Bir kısım meclis üyeleri belediyeye ait tesislerden ve otoparktan indirim yapılmasını yani kendilerinin de bu indirimden yararlanmaları gerektiğini savunurlar. Bir kısım meclis üyeleri de bu konuya karşı çıkıp ‘indirim uygun değil’ diyerek tepki gösterirler.
Hangi partinin indirim isteyip hangi partinin indirime karşı çıktığını bilmiyorum ama bu konu mecliste konuşulur, tartışılır.

Peki, belediye başkanı bu konu hakkında ne düşünür?

Başkan Mustafa Atlı ise ‘meclis ne karar alırsa benim için esas olan odur’ diyerek konuya yaklaşır.

Bana göre Mustafa Atlı’nın ‘meclis üyesine ayrıcalık yapılması uygun değildir’ savını ortaya koyarak savunması gerekirdi. Tıpkı benim düşündüğüm gibi…

Meclis üyesine bu ayrıcalığı tanımak etik olarak yanlıştır, doğru değildir.

Konu sanırım tam netlik kazanmamış!

Belediye meclis üyeliğini ayrıcalıklı sınıf olarak bir yere taşımak doğru olmayan yöntemdir. Sizi bilmem ama ben bu konunun konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünenlerdenim.

Sizin görüşünüzü de inanın merak ediyorum. Sizce meclis üyelerinin ayrıcalığı olmalı mıdır?