Buket Çürük


Okul dönemi beslenme


Okullar açıldı ve yeni bir sezon başladı. Eminim çocuklar kadar siz anne-babaları da büyük bir heyecan kapladı. Hepimiz için güzel bir okul yılı olmasını diliyorum. İlk hafta telaş içinde geçer. Ama nasıl alışırsak da öyle devam eder. Bu yüzden sizlere ilk günlerden hatırlatmalar yapmak istedim.

Kahvaltının önemini artık bilmeyen yok. Güne daha güzel başlamak ve enerji dolu geçirebilmek için kahvaltı, en önemli öğünlerinden biri. Ama çocuklar için kahvaltının değeri bu kadarla bitmiyor, okul başarısını da etkiliyor.

Kahvaltı yapan çocuklar, daha dikkatli ve başarılı. Çocuğunuza uykusundan biraz daha fedakârlık ederek, kahvaltı alışkanlığı kazandırmaya çalışın ve mümkünse sabahları birlikte masaya oturmaya özen gösterin. Bu arada yedikleriniz de önemli.

Güne tek başına yüksek karbonhidrat içeren bir öğünle başlanırsa, kan şekeri hızla yükselip düşeceği için çocuğunuz çabuk acıkabilir. Bu da okulda yanlış seçimler yapmasına yol açabilir. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir ya da süt gibi bir protein kaynağı olmasına özen gösterin. Çeşitlilik yaratmak için;

- Yumurtayla omlet ya da menemen,

- Tam tahıllı ekmekle peynirli sandviç,

- Yulaf ezmesi, meyve ve süt,

- Sebzeli krep gibi farklı seçenekleri de deneyebilirsiniz.

Yoksa fazla kilolu mu?

Her zaman söylediğim gibi, şişman çocuk sağlıklı çocuk değildir. Çünkü ergenlik dönemini fazla kilolu olarak tamamlayan çocukların yetişkinlikte obez olma ihtimali daha fazla. Bunun temelden önlenmesi çok önemli. Bunun için aile ve okul, iş birliği yapmalı.

Çocukların beslenmeleri kişiye özel, gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde programlanmalı. En sağlıklısı bir beslenme uzmanıyla birlikte tüm ailenizin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek olacaktır çünkü dönemlik beslenme, alışkanlıklar kadar kalıcı olmaz.

Sevgili anneler, ne kadar yerse yesin, kaç kilo olursa olsun çocuğunuzun size hep zayıfmış gibi geldiğini ve ona daha çok şey yedirmek istediğinizi biliyorum. Bu isteği bastırabilmek için size önerim, hekiminize veya beslenme uzmanınıza danışıp, büyüme eğrilerini takip ederek çocuğunuzun ideal kilosunu öğrenmeniz. Bunu öğrendiğinizde, elinizde tabakla peşinden koşmanıza gerek kalmayacak.  

Doğruları destekleyin

Bir ömür boyu çocuğunuza eşlik edecek beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı bu yıllarda, ona yapacağınız en güzel yatırım sağlıklı beslenme konusunda destek olmaktır. Çocuğunuzu bu konuda desteklerken, bütün bu alışkanlıklara sizin de hakim olmanız ve örnek davranışlar sergilemeniz önemlidir. Eğer beslenme konusunda kötü alışkanlıklarınız varsa, hepsini bir anda değiştirmek zor olacaktır. Yavaş yavaş, her defasından birinden başlayarak ilerlemek daha başarılı olmanıza yardım eder.

- Şekerle tatlandırılmış içecekleri, şekersizleriyle veya evde meyvelerle yapılmış smoothielerle değiştirin.

- Çocuğunuzun doyurucu ve besleyici bir kahvaltı yaptığından emin olun.

- Beyaz ekmek ve beyaz pirinç yerine tam buğday ekmeği, bulgur kullanın.

- Sevdiği besinleri yasaklamak yerine, kontrollü şekilde, porsiyonuna dikkat ederek tüketmesine izin verin.

- Birlikte yemek pişirmeyi deneyin. Özellikle yemekten kaçındığı besin veya yemekleri hazırlama aşamasında ondan destek alın.

- Abur cuburların yerine daha çok meyve, kuruyemiş ve ev yapımı kurabiye gibi sağlıklı atıştırmalıklarla ödüllendirin.

- Porsiyon boyutlarına dikkat edin. Büyük tabaklar daha fazla yemeyi teşvik eder!

- Yemekleri birlikte yemeye özen gösterin.

- Sevmediği veya tüketmek istemediği besinleri farklı formatlarda yedirmeyi deneyin.