Özcan ALADAĞ


TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİ

MHP lideri Bahçeli ile Başbakan Yıldırım´ın görüşmesi ve uzlaşmasının ardından, başkanlık sistemine ilişkin teklifin, bu ay sonuna kalmadan Meclise sunulması planlanıyor.


MHP lideri Bahçeli ile Başbakan Yıldırım´ın görüşmesi ve uzlaşmasının ardından, başkanlık sistemine ilişkin teklifin, bu ay sonuna kalmadan Meclise sunulması planlanıyor.

Yani sizin anlayacağınız başkanlık sistemi yola çıktı.

Mecliste ise öncelikle Anayasa Komisyonu´ndaki değerlendirmelerin aralık ayında tamamlanması hedefleniyor.

Aralıkta Genel Kurul´da bütçe görüşmeleri yapılacağından başka gündem maddesi alınmıyor.

Dolayısıyla Ocak ayında Anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul´da görüşülmesi öngörülüyor.

Eğer takvim planlandığı gibi işler, Meclis´ten de 330´un üzerinde bir çoğunlukla geçerse, referandumun nisan sonu veya mayıs ayı içerisinde yapılabileceği ifade ediliyor.

Başkanlıkla ilgili 30 civarında olması beklenen teklife, AK Parti, CHP ve MHP´nin ortak çalışmayla üzerinde uzlaştığı, yargıda revizyonu öngören 7 maddelik hükümlerin de eklenebileceği vurgulanıyor.

Daha önce dört partinin çalışarak görüş birliğine vardığı 60 maddenin ise pakete eklenip eklenmeyeceğinin Meclis´te göre netleşebileceği ifade ediliyor.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

Peki, Türk Tipi Başkanlık sisteminde neler yer alacak? Dilerseniz buna bir bakalım.

İşte ana başlıkları?


*Anayasa´nın ilk dört maddesi ile 66´ncı maddesindeki vatandaşlık tanımına dokunulmayacak. 


*Üniter yapı da iki partinin de ortak hassasiyeti. Eyalet ve federatif sistemler de gündemde yok. 


*ABD´deki gibi iki Meclisli yapı olmayacak. TBMM yasama faaliyetini yapacak. Kanunlar, milletvekillerinin ve parti gruplarının teklifleriyle hazırlanacak. 


*Başkan, 5+5 yıllığına iki kez seçilebilecek. Başkan´ın kararname çıkarma yetkisi olacak, Meclisi fesih yetkisi bulunmayacak. 


*Başbakanlık makamı bulunmayacak, Başkan Yardımcısı da, Başkan´la birlikte seçim öncesi belli olacak ve halk tercihini buna göre yapabilecek.


*Milletvekili seçimleri de, başkanlık seçimleriyle yapılacak. Bakanlar Meclis dışından atanacak. Milletvekili bakan olursa, vekillikten istifa edecek. 


*Kesin kuvvetler ayrılığı olacak. Yasama, yürütme ve yargı erkleri iç içe geçmeyecek. Başkanın denetlenmesi, bütçenin Mecliste hazırlanması, atamalardan bazılarının Meclis tarafından yapılması ve kanunlarla olacak. 


*2017´de Anayasa değişiklik teklifi kabul edilir ve referandumdan da geçerse, geçiş süreci olacak. Cumhurbaşkanı´nın görev süresinin dolacağı 2019´da Başkanlık seçimlerinin yapılması planlanıyor. 


*2019´a kadar, Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler Kanunları da değiştirilecek. ?Dar bölge? sistemi gelecek. Halk, seçtiği milletvekilini doğrudan tanıyacak.

Bütün bunlar yasallaşır ise ki yasallaşacak gözüküyor. Türkiye´de yeni dönemde yeni başkan ve kabine oluşacak.

Doğru kararı da halk verecek. Yani Cumhur verecek. Cumhur´un kararına da herkes saygı göstermek durumunda kalacak.