Saimbeyli ilçesinde "Sumakçı Dede" olarak bilinen Hazım Ak’ın 20 yıl önce erkek sumağı aşılayarak meyve vermesini sağladığı ve Türkiye ile dünyada bir ilke imza attığı belirlendi. Kendiliğinden yetişen ve Adana’da salataların vazgeçilmezi olan sumak bitkisinin meyve vermeyen türleri, Hazım Ak’ın başarılı aşılama yöntemiyle verim almaya başladı. Bu yenilik, yapılan akademik çalışmalarla da tescillendi. Hazım Ak’ın bıraktığı bu sumaklar, oğlu Naci Ak ve eşi İmame Ak tarafından bakımı yapılarak üretime kazandırılmaya devam ediyor.
Bir Hayal Gerçek Oldu, Köylüler Şaşkın
Naci Ak, babasının yıllarca erkek sumağa aşı yaparak üretime kazandırmaya çalıştığını ve bu süreçte köylülerin dalga geçtiğini dile getirerek, "Biz 50 yıl kiraz ürettik, ama babam sumak aşılamaya karar verdiğinde birçok kişi ona güldü. Ancak aşı yaptığımız yıl meyve verdi. Babam bu ilki başardı ama ne yazık ki geçen Aralık ayında bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Şimdi biz onun mirasına sahip çıkıyoruz," dedi. Sumak bitkisinin raf ömrünün uzun ve sağlık açısından antioksidan özellikleriyle dikkat çektiğini belirten Naci Ak, Türkiye’nin her yerinden yoğun talepler aldıklarını söyledi. "Şu an kilosu 500 TL’den satılıyor ve sumaklarımız binlerce fidan ve tohum isteyenler tarafından aranıyor. Babam, farkında olmadan ilçenin geleceğini değiştirdi."
Başarı Akademik Çalışmalarla Desteklendi
Sumağı sosyal medyada ilk kez tanıtan Ahmet Kaytancı, Hazım Ak’ın sumak aşılamasının başarısını duyurmasından sonra, birçok akademisyen ve uzman Saimbeyli’ye gelip bu çalışmayı incelemeye başladı. Kaytancı, "Hazım abinin aşıladığı sumaklar artık meyve veriyor. İlk başta ben bile '50 santim sumak meyve verecek' dediğinde inanmamıştım. Ancak gidip gördüm, sosyal medyada paylaştım ve böylece birçok akademisyenin ilgisini çektik. Hatta İtalya’dan bile arayanlar oldu," dedi.
Akademik Destekle Tescillendi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Hazım Ak’ın gerçekleştirdiği bu başarılı aşılama sürecinin, akademik çalışmalarla desteklenerek tescillendiğini belirtti. Sütyemez, "Ülkemizde sumak aşısının ilk kez yapıldığını tespit ettik ve bu durumu bilimsel olarak çalışmalara ekledik," dedi.