100 EROİN KULLANICISI 10 DÜŞÜRÜLDÜ

100 EROİN KULLANICISI 10 DÜŞÜRÜLDÜ

Kozan Devlet Hastanesi bahçesinde araç içersinde bulunan ve vücuduna eroin enjekte etmesinden dolayı öldüğü iddia edilen...

Kozan Devlet Hastanesi bahçesinde araç içersinde bulunan ve vücuduna eroin enjekte etmesinden dolayı öldüğü iddia edilen Yusuf Bal olayının ardından ilçede eroin kullanımı ve satışı kamuoyunun 1. Maddesi olması nedeni ile eroin maddesi kullanımını ve satışını gündemine alan gazetemiz haber merkezi yaptığı araştırmalar sonucunda ilginç sonuçlara ulaştı.

Kozan ilk olarak 1999 yılında eroin kullanıcısı A.B ile birlikte eroin ile tanıştı. 2002 yılına kadar adli mercilerle ulaşan bir eroin vakası olmadı. Hızla kullanımının artığı yönündeki söylentiler kulaktan kulağa yayılması ile birlikte eroin polis tarafından sıkı takibe 2009 yılında alındı. Polis 2009 yılından bu yana çeşitli operasyonlar gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlarda daha çok kullanıcı olduğunu iddia eden onlarca kişi mahkemelerce serbest bırakıldı. 2014 yılına gelindiğinde eroin kanunu diye adlandıran kanun maddesinin değiştirilmesi ile birlikte polis ve yargı ağı yeni bir çalışma başlattı. Başlatılan çalışmalar kapsamında 100 kişiye yakın vatandaşın ilçemizde eroin maddesi kullandığı tespitine varıldı. Yapılan tespitlerde 100 kişinin içerisinde 15 e yakın kişinin torbacı tabiri ile eroinin satışını gerçekleştirdiği de tespit edilmesi ile birlikte polis operasyon düğmesine bastı.

Kullanıcı ve satıcı sayılarlı hızla düşürüldü

Yapılan operasyonlar sonrasında sırası ile eroin kullanıcısı ve satıcısı sayısında hızlı bir düşüş yaşandı. Kullanıcı ve satıcı sayısı ilçemizde 100 kişi civarında iken 2015 yılında 68 kişiye düşürüldü. Operasyonlara ve araştırmalara aralıksız devam edilmesi ile birlikte 2016 yılın 6. Ayına kadar olan süre içersinde satıcı ve kullanıcı sayısı 10 kişiye kadar geriletildiği anlaşıldı.

2014 yılından buyana yapılan operasyonlar sonucunda toplam 51 kişi tutuklanarak ceza evlerine konuldu. Öte yandan ilçede barınamayan birçok satıcı ise ilçeyi terk ederek başka il ve ilçelere taşındı. Yetkililerden aldığımız bilgiler neticesinde kullanımın düşmesindeki en önemli etken yasalarda yapılan değişiklikler gösterilirken kolluk kuvvetlerinin sıkı takibinin yanı sıra eroin alanında gelişmiş uzman kişilerin ilçede görev yapması ön plana çıkan etkenler olarak gösteriliyor.

Bırakmak isteyene devlet kucak açıyor

Eroin ve uyuşturucu madde kullanımını azaltmak ve bitirmeyi hedefleyen aile ve sosyal ilişkiler bakanlığı uyuşturucu maddesin kurtulmak isteyenlere kucak acıyor. Yaşadığımız ilçede eroin kullanan yaklaşık 15 kişi Kozan Kaymakamlığına bağlı sosyal yardımlaşma fonundan finanse edilerek tedavileri gerçekleştirildi. Eroin veya uyuşturucu madde kullanıcısı iseniz ve illetten kurtarmak istiyorsanız size en yakın sağlık, polis, zabıta ve kaymakamlık dairelerine başvurmanız yeterli olacaktır.

Öte yandan Kozan Belediyesi ekiplerince eroin kullanılabilecek alanlar sürekli olarak temizlenerek, bu alanların birçoğunun topluma kazandırıldığı ifade ediliyor. Elde etiğimiz rakamlara göre; Yıl 1999 Kozan eroin maddesi ile tanıştı. Yıl 2002, ilk defa bir kişi eroin maddesinden dolayı yargılandı. Yıl 2009, eroin maddesi kullanıcıları ve satıcıları yakın takibe alındı. Yıl 2014, ilçede kullanıcı ve satıcı sayısı 100´ ü aştı. Yıl 2014, kanun değişikliği yapıldı. Yıl 2015, rakam 68 kişiye geriledi. Yıl 2016, rakam 10-15 düşürüldü. 2014 ile 2016 yılının 6. Ayına kadar kalan süre içerinde toplam 51 kişi tutuklandı. 15 kişi tedavi ettirildi.