Anahtar Kelimeler: sonra vatan sevgisiyle

101 yıl sonra aynı vatan sevgisiyle

101 yıl sonra aynı vatan sevgisiyle

Kozan'ın Fransız ve Ermeni işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü düzenlenen etkinlikler ile kutlandı.

Kozan Belediyesi Kozan Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan programlar çerçevesinde Kurtuluş coşkusu halkın da katılımı ile kutlandı. Fransız ve Ermeni işgalinden 101 yıl önce kurtarılan Kozan'ın bağımsızlığına kavuşmasının yıldönümünde yediden yetmişe bütün vatandaşlar Türk Bayrakları ile Kurtuluş coşkusuna ortak oldular. 2 Haziran kutlamaları Hoşkadem Camii önünde sabah saatlerinde 7 pare top atışı ile başladı. Temsili milis kuvvetlerinin ve atlı birliklerinin Kozan’a girmesi ile devam eden program zincirlenmiş Hürriyet Kızının temsili olarak kurtarılması ile devam etti. Hoşkadem Camii imam hatibi Abdurrahman Yılmaz Kozan kurtuluşunda canlarını feda eden atalarımız ve tüm şehitlerimiz için dua etti.

1 Haziran’ı 2 Haziran'a bağlayan gece yarısından sonra işgal kuvvetleri Kozan'ın yerli Ermenilerini’de yanlarına alarak Kozan’ı boşaltılarak taşıdıklarını ifade eden Belediye Başkanı Kazım Özgan; "2 Haziran 1920 günü Türk Milis Kuvvetleri Kozan'a girmiş 1 yıl 2 ay 24 gün işgal altında kalan Kozan ve çevresini düşmandan temizlemişlerdir. Vatan söz konusu olunca Çukurova'yı kanlarıyla yıkayan Aziz ecdadımızı rahmet ve şükranla anıyor bu tarifsiz mücadelenin ışığıyla Türk doğmanın Kozanlı olmanın haklı hazzını yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk milleti her zaman kalleşlerin ve düşmanların karşısında korkusuz bir Nefer olmasını bilmiştir, diyen Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam; "vatanı için, bayrağı için, Devleti için kendini feda etmekten kaçınmayan ecdadımızı rahmet ve şükranla anıyorum. 2 Haziran 1920 günü bağımsızlığa olan tutkusunu gösteren Kozan'ın Vatansever insanları bugün de aynı azim ve kararlılığa sahiptir. Kozan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşu sırasında yaşananlar bu milletin vatanı için verdiği çabanın en güzel emeğini oluşturmaktadır. Şu bir gerçektir ki Türkler tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmamıştır. Bundan sonra da kalmayacaktır. O yüzden Türk Milleti ve Devletini karşısına almayanlar bir değil bin kere düşünmelidir. Kahraman şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi minnetle anıyor hepinizin bu anlamlı gününü kutluyorum. Ne mutlu Türküm diyene.” ifadelerini kullandı.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ve Kuva-yi Milliye Derneği Başkanı Mutlu Dağlı Atatürk Anıtı'na Çelenk koyarak şükranlarını sundular. Hoşkadem Camii önünde düzenlenen programın ardından protokol ve vatandaşlar ellerinde Türk Bayrakları, Atlı Birlikler ve Mehteran Takımı ile Şehitlik ziyaretine gittiler. Kozan İnkılap İlkokulu Öğretmen ve öğrencileri de kurtuluşa özel program gerçekleştirdiler. Protokolün yürüyüş güzergahında öğrenciler ve öğretmenler Türk Bayrakları açarak Kurtuluş coşkusuna ortak oldular. 2 Haziran Kurtuluş coşkusu Saim Bey'in mezarının ziyareti ve şehitler için okunan dua ile son buldu. Düzenlenen programa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.