30 Yıldır Ölen İnsanların Fotoğraflarını Biriktiriyor

30 Yıldır Ölen İnsanların Fotoğraflarını Biriktiriyor

30 yıldan buyana kahvehane işleten Nejat Karataş isimli esnaf müşterilerinin ve tanınan insanların vefatlarının ardından fotoğraflarını iş yerinin duvarında sergiliyor.

K.Ekspres- Kozan´ın en eski çarşısı olarak bilinen Yukarı Çarşı´da bulunan kahvehanede 1989 yılından buyana ölen insanların fotoğraflarını asma geleneğini devam ettiriyor.

1989 yılından buyana Yukarı Çarşıda kahvehane işletmeciliği yapan Nejat Karataş kahvehanenin duvarlarında ilçede tanınan kişilerin ve müşterilerinin vefat etmesinin ardından fotoğraflarını kahvehanenin duvarlarına asma geleneğini sürdürmeye devam ediyor.

Müdavim Bir Müşterisinin Ölmesi İle Başlamış

İlk olarak 1990 yılında kahvehanenin müdavimlerinden olan Emin Turan´ın ölümünden çok etkilenen Karataş, anısını yaşatmak adına Turan´ın bir fotoğrafını iş yerinin duvarına asar. Bu resmi Tilki Ziya´nın resmi takip eder. Bu 2 resmin ardından başlar fotoğrafların hikâyesi, daha sonra kahvehaneye uğrayan veya ilçe genelinde tanınan insanların fotoğraflarını bir bir bularak kahvehanenin duvarına monte eder, belli bir zamanın ardından fotoğraflara olan ilgi gittikçe artar.

Fotoğrafları görmek için kahvehaneye özel olarak gelinmeye başlanır. 28 yılın sonunda kahvehanenin duvarlarında 300´ü aşkın ölen insanın fotoğrafı yer alır.

1990 Yılından Bu Yana Süre Geliyor

Kahvehane işletmecisi Nejat Karataş fotoğraflarının öyküsünü şöyle anlatıyor.

Kahvehanecilik baba mesleğimiz babam tam 50 yıl kahvehanecilik yaptı. Bizlerde baba mesleğinin ardından koştuk. 1989 yılında bu iş yerini açtım.

İş yerimin ilk müşterilerinin arasında Emin Turan ve Tilki Ziya var idi.

Bu kişiler her gün muazzam bir şekilde gelirlerdi. Gelmedikleri gün endişeye kapılırdık. Kendilerini arar bulurduk. Aradan geçen 1 yılın ardından Emin Amca vefat etti. Onun sürekli oturduğu bir masa vardı. O masaya bir süre kimse oturmadı. Çok etkilendim. Belli bir zaman sonra fotoğrafını asarak anılarını canlandırma isteği ile 1 tane fotoğrafını buldum. Ve duvara astım.

Aradan çok geçmeden Tilki Ziya Amca da vefat etti. Aynı şekilde onun fotoğrafını da astım. Bunun üzerine kahvehaneye gelen insanların bu 2 fotoğrafa ilgi duyduklarını gördüm. Bende kahvehaneye gelipte ölenlerin fotoğraflarını sergileme isteği doğdu.

O günün ardından Aşağı ve Yukarı Çarşı müdavimleri başta olmak üzere iş yerimizin müşterilerini ve ilçenin tanınmış kişilerinin fotoğraflarını asıyoruz.

Büyük ilgi var. Ömründe kahvehaneye girmeyen kişiler dahi gelip fotoğrafları inceliyorlar. Bazı zamanda fotoğrafını bulmak istedikleri insanların fotoğraflarını benim duvarımda buluyorlar.

Her sabah fotoğrafları incelerim. Ayrı bir duygu, ölene kadar bu geleneği sürdüreceğim. Ailem başta olmak üzere benim ölmemin ardından bu fotoğrafları sergileme işleminin devam etmesini istiyorum. Bu fotoğraflar Kozan´ın yakın tarihine ışık tutuyor. Bana göre? dedi.

Sabah saat 04: 00 da açılan kahvehane akşam 18: 00 kadar hizmet veriyor. Sizler de bu anılara ulaşmak istediğiniz an Yukarı Çarşı da Nejat´ın yerinde ulaşabilirsiniz.