Haberi Sesli Oku

5 ASIRLIK CAMİ ZAMANA DİRENİYOR!

5 ASIRLIK CAMİ ZAMANA DİRENİYOR!

Feke ilçesine bağlı Güzpınarı Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 500 yıllık Güzpınarı (Kısenit) Camii, zamana meydan okuyarak günümüze ulaştı.

Kültür Varlıkları kapsamında tescilli olan tarihi cami, hem yerli hem de zaman zaman yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

1450-1500 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen cami, 5 vakit namazda ibadete açık kalmaya devam ederken, özellikle cuma ve bayram namazlarında dolup taşıyor.

Güzpınarı Mahalle Muhtarı Aydın Güngör, caminin restorasyona ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Cuma ve bayram günlerinde cami doluyor. Şehir dışından, hatta yurtdışından gelen ziyaretçiler oluyor. Ancak yapı çok eski, restore edilmesini istiyoruz” dedi.

Cami İmam Hatibi Erkan Altınay da caminin geçmişine dair bilgiler verdi. Altınay, “Caminin Ruşen Ağa tarafından 1450-1500 yıllarında yaptırıldığı söyleniyor. İlk yapıldığında üzeri toprakla örtülüymüş, sonra kiremit, şimdi ise çinko çatı var. Duvarları halen orijinal. Ancak kitabesi olmadığı için resmi restorasyon yapılamıyor” dedi.

Altınay ayrıca geçmişte Fransa’dan gelen bir turistin camiyi ziyaret ettiğini ve bu yapının yurt dışında da bilindiğini söyledi.

Mahalle sakini Atilla Gedik ise, caminin tarihiyle ilgili sözlü bilgi bile bulunmadığını ifade ederek, “Dedemden bile duymadım. Bu cami gerçekten çok eski” dedi.

Yaz aylarında Güzpınarı’nı ziyaret eden İsmail Hakkı Yeniçeri de, “Babam 94 yaşında vefat etti. Çocukken bu camiden bize bahsederdi. Biz de hep çok eski olduğunu biliriz” diye konuştu.

 



Anahtar Kelimeler: ASIRLIK ZAMANA DİRENİYOR!