98 Yıl Sonra Amcasının Mezarını Buldu

98 Yıl Sonra Amcasının Mezarını Buldu

25 Şubat 1920 tarihinde Ermeniler tarafından şehit edilen 16 yaşındaki Ahmet oğlu Hasan´ın mezarını 98 yıl sonra arayarak buldu.

25 Şubat 1920 tarihinde Ermeniler tarafından şehit edilen 16 yaşındaki Ahmet oğlu Hasan´ın mezarını 98 yıl sonra arayarak buldu.

İsmail Ateş isimli kişi amcasının mezarını bulmak için uzun yıllardan bu yana çaba gösteriyordu. Amcasının Ermeniler tarafından şehit edildiğini biliyordu ancak mezarının nerede olduğunu bilmiyordu. Bu yönde çalışmalar yaptı. Son olarak Araştırmacı Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük´e ulaştı. Abdurrahman Kütük´te ona yardımcı olarak köylülerin de yardımı ile amcasının mezarına ulaştırdı. İsmail Ateş, amcasının mezarını yaptırdı. Türk bayrağını da mezara astı.

Araştırmacı Tarihçi Yazar Abdurrahman Kütük olayı şu şekilde anlattı: ?25 Şubat 1920 tarihinde Ermeniler tarafından katledilen ilk çete faaliyetleri sırasında şehit edilen Hasan isimli genç milli bir mücahitin mezarı yanındayız. Genç mücahit şehit edildikten sonra buraya defnedildi. Zamanla unutuluyor ve bu mezar burada normal bir mezar olarak kalıyor. Şehidimizin yeğeni yıllar sonra buraya geldi. Amcasının mezarını araştırırken bu köyün ileri gelenleri ile bir araya geldi. Buradan aldığı bilgilerle mezarın Andıl Mahallesi´ndeki mezarlıkta olduğunu tespit ediyor. Yaklaşık 98 yıl sonra İsmail Bey mezarını buldu. Bu mezar unutulmasın diye genç kuşaklara emanet edilecek. Yakınları buraya gelerek şehidimiz için dua edecek? diye konuştu.

Andıl Köyü mezarlığında 98 yıl sonra amcasının mezarını bulan İsmail Ateş ise şu açıklamaları yaptı:

?Ben burada yatan Şehit İsmail Ateş´in yeğeniyim. Çocukluğumdan beri amcamın Şehit olduğunu duyuyordum. Ben 1976 yılında ailemle birlikte Kıbrıs´a gittim. Aradan uzun bir zaman geçti. Yaz aylarında buraya geldiğimde sürekli soruyordum. Amcamın mezarı nerede diye. Andıl´da olduğunu öğrendim. Ancak hiç kimse mezarın yerini bilmiyordu. Andıl köyünde  Hasan Doğan amca ile tanıştım. Hasan amca mezarın yerini bildiğini söyleyerek bana mezarın yerini gösterdi. Mezarın yerini tespit ettikten sonra amcamın mezarını yaptırdım. Gelen giden en azından burada bir şehidin olduğunu bilsin diye. Mezarı bulma esnasında Abdurrahman Kütük hocamla da sürekli irtibat halinde oldum. Amcamın doğum tarihini bulmuştuk. Ancak, ölüm tarihini bilmiyorduk. Hocamla irtibata geçtim. Sağ olsun hocam hemen bana geri döndü. Hocam bana büyük yardımlarda bulundu. Allah ondan da razı olsun? diye konuştu.

Andıl Mahallesi´nde yaşayan Hasan Doğan isimli kişi ise İsmail Ateş´e amcasının mezarını aradığı esnada mezarın yerini bildiğini ve İsmail Ateş´e mezarın yerini gösterdiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

?Ahmet oğlu Hasan çeteleşme günlerinde Ermeniler tarafından şehit edilmiştir. O zaman o çatışmada 16 yaşındaki Hasan şehit olmuş, 2 kişi yaralanmış ve 9 Ermeni de öldürülmüş. Biz bunu büyüklerimizden öğrenmiştik. Bende mezarın yerini büyüklerimden öğrenmiştim. İsmail kardeşimize bu konuda yardımcı oldum. Allah bütün şehitlerimizin mekanını cennet eylesin. Geride kalanlarına sabır versin? diye konuştu.

Tam 98 yıl önce Ermeniler tarafından katledilen amcasının mezarına bularak mezarı yaptıran İsmail Ateş ve ailesi şehidin mezarı başında dua ettiler.