Anahtar Kelimeler: ALLAH KORUSUN

ALLAH KORUSUN!

ALLAH KORUSUN!

Bölge halkı ? Çatlak var? derken DSİ yetkilileri ? korkulacak durum yok? dediler.

Postkabasakal Göleti Neden Kullanılamıyor?

2012 yılında yaşanan Gökdere Köprü barajı faciasının tekrarı yaşanır iddiaları kamuoyunu endişeye düşürdü.
K.Ekspres- 2016 yapımı tamamlanan Postkabasakal Göletinden çiftçilere su verilmemesinin altındaki gerçek göletin gövdesindeki çatlak mı?
2012 yılında Köydes projeleri kapsamında ilçemiz hudutları içerisinde 3 adet gölet inşaatı başlatıldı. Başlatılan gölet inşaatları 2016 yılı başında yüklenici firma tarafından bitirilerek DSİ 6. Bölge Müdürlüğüne teslim edilmek istendi.
Bölgede yapılan 3 göletten 1 olan ve proje kapsamında 1500 dönüm tarım arazisini sulaması hedeflenen Postkabasakal Göletinden su sızıntısının zemin perdesinden veya gövdede oluşmuş olabilecek bir çatlaklık nedeni ile tarım arazilerine su verilemediğini ifade ediyorlar.
Tonlarca Hazır Beton
Ortada yaşanan sorunun ortadan kaldırılması amacı ile yüklenici firma tarafından sürekli olarak gövdeye hazır beton dökülerek, su sızıntısının giderilmek istendiği bölge halkı tarafından ifade ediliyor.
Yüklenici firma tarafından göletin gövdesinin çeşitli yerlerinden delinerek, gövdeye dökülen betonların, gövdede bulunduğu ifade edilen, çatlağın tüm çalışmalara rağmen giderilmemesinden dolayı göletin suyunun bırakılmadığı bölge çiftçileri tarafından ifade ediliyor.
Bölgelerine yapılan sulama göleti ile ilgili konuşan ve bölgede arazisi bulunan çiftçi ? Bu gölet 2016 yılında bitirildi. DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri, mühendisleri bu göletin tam kapasite doluluk oranını test etmeden bu göleti teslim almışlar. Aldıkları günden buyana 6 aya bir gövdeye hazır beton döküyorlar.
Hazır betonu dökenler ile görüştüm. Gövdedeki çatlaktan dolayı hazır beton döküldüğünü söylediler, dökülen betonların hiç fayda sağlamadığı da açıkça ortada çünkü gölet bitirileli 2 yıl oldu. Bizler henüz suya kavuşamadık. Mağdur durumdayız. Ortadaki sıkıntının bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bizlere değişik yerlerden gelip ?sizler buradan sulama yapamazsınız. Bu gölet yakında patlar? diyorlar. Yetkililer bizleri bilgilendirsin.?
Saniyede 150 Lt Su Kaçırıyor
Konu ile ilgili bilgi aldığımız bir yetkili isim ise gölet ile ilgili ilginç iddialar ortaya koydu.
 ? Göletin bitirilmesinin ardından, gölet su kaçırmaya başladı. Yaklaşık olarak saniyede 150 lt su gövdeden kaçtığını tahmin ediyorum. DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 2 yıldan bu yana bu göleti teslim almıyor. Almamasının nedeni ise gölette büyük çapta eksiklerin bulunması. En büyük hatası ise su sızdırması gövdede çatlak olma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle yüklenici firma sürekli olarak gövdeye hazır beton döküyor. Lakin bir türlü sızıntıyı gideremiyorlar. Bu durum her geçen gün biraz daha çıkmaza girmektedir. Bitirileli 2 yıl oldu. Henüz çiftçi tarım arazisini sulayamıyor. Bu tip sıkıntılar ileride göletin patlamasına dahi neden olabilir. Bu gölet aynı Gökdere Köprü Barajı gibi patlar ise bunun sorumluları kim veya kimler olacak? Göletin patlaması durumunda 1500 dönüm tarım arazisi zarar göreceği gibi Miskinli Dere Yatağı üzerinde bulunan yaşam alanları ve insanlarda büyük bir zarar vereceği gerçektir.?
Toprağın Su Tutmaz Raporu Var
Açıklamalarına devam eden yetkili ? Bu araziye bu göletin yapılması en başta yanlıştı. Nedenine gelince bundan 10 yıl öncede bu alana gölet yapılmak istendi. Lakin dönemin Köy hizmetleri mühendisleri bu toprağa su tutmaz raporu verdiler. Çok doğru bir rapor çünkü bu toprak kil karışımlı toprak, bu toprak su tutmaz. Fakat siyasi baskılar ile yapılan bu yatırım göz göre göre maalesef heba edilecek.?
DSİ 6.Bölge Müdürü
Mevlüt Aydın ? Gövdede 
çatlak yok?
Konu ile ilgili bilgilerine başvurduğumuz DSİ 6. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın ise gazetemize yaptığı açıklamada göletin henüz yüklenici firma sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
Aydın;? Bir sızıntının olduğu doğrudur. Fakat abartılması doğru değildir. Gövdede her hangi bir çatlak yok. Bu duruma 2 nedenden dolayı olma ihtimali yüksektir.
1. Neden olarak bölgede bulunan ve halk tarafından deli göz olarak bilinen mevsimsel su kaynaklarından çıkan sular olabilir.
2. Neden ise bizlerde bu sorunun üzerinde duruyoruz. Geçimsizlik perdesinden kaynaklanabilecek sızıntı olabileceğini düşünüyoruz. Konu ile ilgili yakın takip içerisindeyiz. Göletimiz ile ilgili henüz her hangi bir kabul yapılmamıştır. Ayrıca tüm eksiklikler tespit edilerek, yüklenici firmadan giderilmesi istenilmiştir.
Gövdede çatlak söylentileri tamamen bir hayal ürünüdür. Saniyede 150 lt su sızması mümkün değil. Bölgeye bir ekip görevlendirdim. Saniyede kaç litre su sızıntısının olduğunu tespit edecekler. Sonuçlarını sizler ile de paylaşırız. Bölgemizde tarım yapan çiftçilerimizi mağdur etmemek adına sorunları hızlı bir şekilde gidermeye çalışıyoruz. Çözüm odaklı çalışmaya devam ediyoruz? dedi.