Anahtar Kelimeler: YAKANA FATURA

ANIZ YAKANA AĞIR FATURA

ANIZ YAKANA AĞIR FATURA

Kozan ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Toprağın verimliliğini sürdürülebilir kılmak amacıyla, hububat tarımında anız yakılmasının toprağa ve çevreye zarar verdiği belirtiliyor.

Anız yakma işlemi, tarlada hasat yapıldıktan sonra gerçekleştirilen bir uygulamadır. Ancak, bu eylemin toprağın yapısına ve çevreye zarar vermesi nedeniyle yasaklandığı vurgulanıyor. Yasaya uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ek-1 maddesine göre cezai işlem uygulanacağı belirtiliyor.

Anız yakanlar için idari para cezasının her dekar için 244,09 TL olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde gerçekleştirilmesi durumunda cezanın beş kat artırılarak uygulanacağı bildiriliyor.

Kozan ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, toprağın ve çevrenin korunması için anız yakmanın yasak olduğunu hatırlatarak, çiftçileri bu konuda duyarlı olmaya ve alternatif yöntemleri tercih etmeye teşvik ediyor.