?Antibiyotik Ağrı Kesici Ateş Düşürücü Değil?

?Antibiyotik Ağrı Kesici Ateş Düşürücü Değil?

İlçemiz Kozan nüfus oranları bazında ilçeler arasında antibiyotik kullanımının en yoğun yaşandığı ilçelerin başını çekiyor.

K.Ekspres- İlçemiz Kozan nüfus oranları bazında ilçeler arasında antibiyotik kullanımının en yoğun yaşandığı ilçelerin başını çekiyor.

Yanlış antibiyotik kullanımının en üst seviyelerde olduğu gerçeğinden yola çıkan Kozan Devlet Hastanesi Başhekimliği ? Antibiyotikler ne ağrı kesici nede ateş düşürücüdür? sloganı ile yanlış antibiyotik kullanımının ortadan kaldırılması için bir dizi çalışmalar başlattı.

Konu ile ilgili gazetemize bir dizi açıklamalarda bulunan Kozan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Muhammet Mirgan Polat ? yanlış antibiyotik kullanımı artık teste tabi tutulacak? dedi.

Uygunsuz ve gereksiz antibiyotik kullanımı çok artmıştır. Bunun nedenleri arasında vatandaşlarımızın doktorların antibiyotik yazmaları konusunda ısrarcı olmaları, antibiyotiklerin ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılması gibi durumlarda yer almaktadır. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan 1´ine antibiyotik yazılır hale geldi. Antibiyotiklerin ne olduğu, ne işe yaradığı ve hangi hallerde kullanılması gerektiği konularında farkındalığı arttırmalıyız. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının tanısında kullanılan boğaz kültürü 24-48 saatte sonuç vermekte. Muayene günü sonuç alınamadığı için hastaların yaklaşık %75´inde gereksiz antibiyotik tedavisi verilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için duyarlılığı ile spesifikliği yüksek ve dakikalar içinde sonuç verecek olan ?Hızlı Beta Antijen Testinin?  daha etkin ve verimli kullanımı gündeme gelmiştir. Böylece muayene şartlarında uygulanabilecek olan ?Hızlı Beta Antijen Testi?  ile çok kısa sürede ve daha düşük maliyette sonuç alınacaktır.

             Neticede doğru tanı-doğru Antibiyotik tercihi ile gereksiz antibiyotik kullanımı engellenmiş olacaktır. Böylece hem dirençli enfeksiyon oranları düşecek hem de maliyeti düşürüp ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Yanlış antibiyotik kullanımlarında sadece hastalar suçlu olarak görmemiz tamamen yanlıştır. Hasta kendisini antibiyotik kullanmasa iyileşemeyecek olarak görürken, tedavi gerçekleştiren bazı hekim arkadaşlarımızda antibiyotik yazmadan hastayı iyileştiremeyeceği inancı ile yanlış antibiyotik kullanımına veya yazmaya yönelmektedir.

Kozan Devlet Hastanesi idaresi olarak bu yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak ve yanlış antibiyotik kullanımında 1. olmak yerine doğru antibiyotik kullanımında 1. olma arzusu ile bir dizi çalışmalar başlattık. İlk olarak kendi hekimlerimize yanlış antibiyotik kullanımı hakkında eğitim programları düzenledik. Anticel testi materyallerini tedarik ederek, hasta ve doktorlarımızın hizmetine sunduk. Bundan sonra ne doktor kendi isteğine göre antibiyotik yazabilecek. Nede hasta kendi isteği ile antibiyotik kullanabilecek.? Dedi.