Kozan'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Enisçakır'ı Mahallesi’nde doğup büyüyen ve 25 Şubat 1973 yılında 21 yaşında Ankara'da vatani görevini yaparken, nöbet değişimi esnasında hayatını kaybeden ve 2016 yılından sonra çıkartılan yasa ile şehitlik ünvanı alan Şehit Lütfi Avcı'nın baba ocağına konuk olduk. Annesi Meryem teyze ve Bursa Nilüfer'de yaşayan 48 yaşındaki kızı Zahide Hanım ile görüştük. Geride 10 kardeş bırakan Şehit Lütfi Avcı'nın ismi hala yüreklerde yaşıyor. Onun acısını ne annesi ne de 3 aylıkken babasını kaybeden Zahide Hanım unutmuyor. Canan Yücel ile Vatan Size minnettar yazı dizinize başlıyoruz.
Nöbet değişiminde hayatını kaybetti
Kozan'a bağlı Enisçakırı Mahallesi’nde doğup büyüyen Lütfi Avcı, evlendikten sonra vatani görevini yapmak için Ankara'ya gitti. Bir gün nöbet değişimi esnasında arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunu ile başından vurularak hayatını kaybetti. Evli ve bir kız çocuğu babası olan Lütfi Avcı, o günün zor şartlarında düzenlenen cenaze töreninin ardından Enisçakırı Mahallesi'nde son yolculuğuna uğurlandı.
Sessiz, sakin ve çalışkan bir çocuktu
Şehit Lütfi Avcı, köyde yaşadığı için ailesine yardım ediyor, hayvanları otlatıyor kısacası köyde bir erkeğin yapması gereken ne varsa hepsini yapıyordu. İşlerin yoğunluğundan dolayı okula gidememişti. Annesi Meryem teuzenin söylediğine göre, işlerin yoğunluğundan dolayı babası Duran Avcı, oğlu Lütfi’yi okula göndermemişti. Yoksulluk ve garibanlık içerisinde büyüyen Lütfi Avcı 18-19 yaşına geldiğinde sevdiği kız olan Dudu hanım ile evlendi. Evliliğinden sonra bir kız çocuğu dünyaya geldi ve adını da Zahide koydu.
Acısı hala yüreğinde
Şehidimizin annesi Meryem Avcı, yüreğindeki acının hiçbir zaman binmediğini gözyaşları arasında anlattı. Askere gittiğinde zor günler geçirdiklerini ifade eden Meryem Avcı, Ankara'da nöbet değişimi sırasında hayatını kaybeden evladına 2016 yılından sonra çıkartılan yasa ile birlikte Şehitlik ünvanının verildiğini de sözlerine ekledi. 15 Temmuz sonrası çıkartılan yasa ile birlikte çok sayıdaki hayatını kaybeden askerimize, polisimize Şehitlik ünvanı verilmişti. Şehit Lütfi Avcı’da bu ünvanı alan isimler arasında yer aldı. Annesi, yüreğindeki acıyı hiç unutmadan yaşıyor. Meryem teyzenin 11 evladından biriydi Şehit Lütfi Avcı. 6 kız, 5 erkek çocuğu annesi olan Meryem teyzenin şimdilerde bir erkek çocuğu hayatta ve 6 kızı da yaşamını sürdürüyor. Diğer 3 çocuğuda çeşitli sebeplerden dolayı hayatlarını kaybetti.
Babası da Kore Gazisi’ydi
Şehit Lütfi Avcı'nın babası Duran Avcı’da 1953 yılında Kore'ye giden birlik içerisinde yer almıştı. Kore Gazisi babası da yaklaşık 32 yıl önce hayatını kaybetti.
Babası öldüğünde 3 aylıktı
Ankara'da nöbet değişimi esnasında hayatını kaybeden Şehit Lütfi Avcı şehit olduğunda 3 aylık bir kızı vardı. Adı Zahide olan kız şimdilerde tam 48 yaşında ve üç çocuk annesi. Kutsal meslek olan öğretmenlik görevini icra ediyor. Bursa Nilüfer'de yaşayan Zahide Hanım babası hayatını kaybettiğinde 3 aylıktı. Zahide Hanım, babasının yokluğunu her daim aramış bir insan olarak büyüdü. Onu görmese de onun varlığını yüreğinde hissetti. Hep onun hayalini kurarak yaşamını sürdürdü. “Keşke böyle bir olay olmasaydı da, babam yaşasaydı” diyen Zahide Hanım, gözyaşları arasında babasının yokluğunu anlattı. Annesini kanser hastalığından dolayı kaybeden Zahide Hanım, Adana'ya babaannesi Meryem Hanım için geldiğini ifade etti. Babasızlığı ve babasız büyümeyi yüreğinin derinliklerine atan Zahide Hanım’ı babaannesi Meryem Hanım’da çok seviyor. Şehit evladının tek yadigarı olarak kalan Zahide Hanım için çok iyi dualar etti. Aynı şekilde Zahide Hanım’da babaannesini çok seviyor. Babasından kalan tek yadigar da Zahide Hanım için babaannesi.
Meryem teyzeye torunu Meryem bakıyor
Zaman zaman Adana'daki kızının yanında, zaman zamanda Enisçakırı’ndaki kendi evinde yaşamını sürdüren Meryem teyzeye kendi adını taşıyan torunu Meryem bakıyor. Onun ihtiyaçlarını karşılıyor Meryem. Babaannesi devletten bir ricada bulunuyor. Devletin şehit yakınlarına vermiş olduğu iş hakkından torunu Meryem'in yararlanmasını istiyor. Meryem'in her türlü kendi ihtiyacında hiçbir zaman kendisini yalnız bırakmadığını ifade eden Meryem teyze, devletin Meryem'e sahip çıkmasını istedi.
Birlikte şehidimizin mezarını ziyaret ettik
Şehidimizin baba ocağındaki görüşmelerimizi tamamladıktan sonra Meryem teyze, torunları, gelini ile birlikte Şehit Lütfi Avcı'nın Enisçakır’ı Mahallesi'ndeki mezarınıda ziyaret ederek şehidimiz ve tüm şehitlerimiz için dua ettik. Meryem teyze şehit evladının mezarına sıklıkla geldiğini, hem onun için hem de bütün Şehitler için dua ettiğini söyledi.
Bizlere kapısını açan, bizlere gönlünü yüreğini açan doğallığıyla tam bir Anadolu kadını imajıyla bizleri misafir eden Şehit Lütfi Avcı'nın annesi Meryem teyzeye sonsuz teşekkür ediyoruz. Allah ona sağlıklı nice uzun ömürler versin. Bursa'da yaşayan kızı Zahide Hanım’a bize göstermiş olduğu yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyoruz. Bizleri yaptığımız görüşmede yalnız bırakmayan Meryem teyzenin torunlarına, gelinine de ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Meryem'e ayrıca teşekkür ediyoruz. Hem misafirperverliğinden, hem de 88 yaşındaki şehidimizin yadigarı babaannesine baktığı için.
Canan Yücel İle Vatan Size Minnettar yazı yazı dizimizin bu haftalık sonuna geldik. Gelecek hafta başka bir şehidimizin yakını ile farklı hikayeler ile buluşmak dileğiyle. Hoşçakalın…