Asırlık çınar hayata 4 el ile sarılmaya devam ediyor

Asırlık çınar hayata 4 el ile sarılmaya devam ediyor

Saimbeyli İlçesinin Gökmenler Mahallesinde yaşayan 107 yaşındaki Raziye Teyze hayata dört elle sarılmaya devam ediyor.

K.Ekspres-107 yaşındaki yaşlı kadın kendi imkânları ile hayata tutunmaya devam ediyor.

Aslen Saimbeyli ilçesinin Gökmenler Mahallesinde yaşayan 9 çocuk 23 torun sahibi olan yaşlı kadın 1 asrı geçen ömrünü tek kelime ile özetleyerek, hayata sımsıkı sarılmaya devam ediyor.

?Resmi yaşı 103 Anne Yaşı 107?

Akli dengesinin yanı sıra hafıza kaybı da yaşamayan Raziye Bayram bu yaşına dek kulak rahatsızlığı dışında hiç doktora gitmemiş. Ve hiçbir sağlık sorunu yaşamamış.

Resmi kimlikteki yaşı her ne kadar 103 görünse de yaşlı kadın kendisinin 107 yaşında olduğunu iddia ediyor.

Kurtuluş Savaşı dahil bölgede yaşanan hadiseleri çok iyi bilen, Raziye Bayram  ? Ben anlattıklarımı kimseden duymadım. Bizzat kendim yaşadım.? Diyerek tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

Kurtuluş Savaşı öncesini çok büyük bir birikimle anlatan Raziye Bayram o günleri şu sözler ile ifade ediyor.

?Kara günler gitsin geride gelmesin?

? O günler kara günler idi. Savaş yok iken gavurlar ile aynı mahallede otururduk. Annelerimiz babalarımız bir birlerine gider gelirdi.

Çok hatırlamıyorum. Ama çocuklar hiç ayırt etmeden oynardık. Daha sonra savaş çıkmış bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Padişah ferman yayınlamış. O günden sonra komşularımızla küstük. Bize kötü davranmaya başladılar.

?Köyümüze kadar gavurlar geldi?

Sürekli olarak Hacinde ( Saimbeyli ) yaşanan olayları duyuyorduk. Hacinegavurlar geldiğinde Müslümanları şehrin ortasına toplayıp kurşuna dizdiklerini biz zat babamdan duydum. O saatten sonra korkudan dışarı bile çıkamadık.  Bir zaman sonra çeteler kuruldu. Ve Gizzik Duran lideri oldu. Ailemizden de birçok kişi çetelere katıldı. Çeteler ile gavurlar daha çok zulüm etmeye başladılar. Çocukları kazanda kaynayan sulara attılar. Annelerine alın yiğin dediler. Balık bunlar demişler.  Gavur askerleri gelecek dediler köye bizi annem buğday çuvallarının içine sakladı. Saatlerce orda kaldık. Ama gelen giden olmadı. 2 yıl böyle sıkıntı içerisinde geçti. Daha sonra gavurları kovaladılar. O dönemde Müslümanlığı seçen gavurları elemediler. Onlar daha çok el işleri yaparlar idi.

?Kızım 18 yaşında yokluktan öldü?

 

Savaşın ardından büyük yokluklar yaşadık. Un yok, su bile yok idi. Ne günler gördük. Yaşadık. Eşim 40 yaşında öldü. Ölüsünü tarlada bulduk. 9 çoğumun 5´i erken yaşlarda öldü. 1 ise 18 yaşında güzeller güzeli bir kız idi. Kollarımda öldü. Neden öldüğünü bir türlü anlayamadılar. Ama ben çok iyi biliyorum ki kızım yokluktan öldü. Herifin ölümünün ardından çok evlen dediler. Düğürçü bile geldi. Evlenmedim. Ben kendimi çocuklarıma adadım. Çocuklarımı yetiştirdim. 9 çocuğumdan 3´ü hayatta, 2 oğlan, 1 kız çok torunum var. Onlarda hep evlendi. Çorçocuğa karıştılar. Torunumun torunu var.

?Yaşamak Allah´a inanmaktır?

Bugünlerime şükürler olsun. Bugünler çok iyi günler eski günlerde elbise yok, ayakkabı yok. Ekmek yok. Sefalet var idi. Keçi derisinden çarık yapar giyer idik. Ne günler yaşadık. Şimdi çok rahatız Allah´ımın bu günlerine şükürler olsun. Hiçbir ağırım sızım yok. Sadece kulağım duymuyor çok. Kulağımdan dolayı doktora birkaç defa gelip gittim. Daha önceleri doktor nerede biz bilmezdik. Köye öğretmen geldi. Ama bizim yaşımız öğrenme yaşını geçtiğinden gidip öğrenemedik. ?

1 asrı aşkın ömrünü 10 dakika gibi kısa bir sürede anlatan Raziye Teyze ömür dediğin Allah´a inanmak diyerek, bugünüme şükürler olsun diyerek ömrünün geri kalanını rahatlık ve bolluk içerisinde geçirmeye devam ediyor. 

 /resimler/2016-11/25/1852234831881.jpg