Tarih: 11.02.2022 14:43

ASKERİN ÇİLESİ ÖLÜNCE BİTER

Facebook Twitter Linked-in

Kimisi anasından, kimisi eşinden, kimisi çocuğundan, kimisi sevdiklerinden uzakta vatani görevini yaparken şehadet şerbetini içti. Her biri vatanın bölünmez bütünlüğü için gecesini gündüzüne kattı. Onlar, gecenin ayazında vatan nöbeti tutarken, bizler sıcacık yataklarımızda onların sağladığı güven ortamında yaşamımızı sürdürdük. Canan Yücel İle Vatan Size Minnettar yazı dizimizin bu haftaki konuğu, 21 Mart 1987 yılında Şırnak'ta bölücü terör örgütü ile girdiği çatışmada şehit olan Jandarma Er Şehit Bayram Ali Yardımcı’nın babası Ali Bey ve annesi Emine Hanım oldu. Bizleri sıcacık bir ortamda karşılayıp, sanki her gün onlarla sohbet ediyormuş gibi bizlere yakın davrandıkları için teşekkür ediyorum. Ayrıca, torunu Hüseyin Bey ve eşine de ayrıca teşekkür ederek yazı dizimize başlıyoruz.

Yüzü çok güleç bir insandı

1 Ocak 1966 yılında Saimbeyli ilçesine bağlı Kandilli köyünde doğdu şehidimiz Bayram Ali Yardımcı. Annesi Emine Hanım, babası Ali Bey. İlkokulu bitirdikten sonra ailesine yardım ederek günlerini geçirdi. Babası şehit olduğu dönemlerde Kandilli Köyü'nün muhtarlık yapıyordu. Şehidimiz evlenmedi. Yüzü güleç, arkadaşları tarafından çok sevilen bir kişiliğe sahipti. Onu herkes seviyor, Bayram Ali'nin yeri herkeste çok farklıydı. Ramazan Bayramı'nın 1. günü doğduğu için bayram ismini oradan, Ali ismini de dedesinin kardeşinden aldı. 1986 yılının Haziran ayında askerlik yapmak için Saimbeyli’den ayrıldı.

Görev yeri Şırnak’tı

Bayram Ali Yardımcı o zamanlar İlçe olan Şırnak'ta görev yapmaya başladı. Askerlikte de sivil hayatta olduğu gibi arkadaşları tarafından çok seviliyordu. Kendisine herhangi bir görev verildiğinde en önde saf alıyor, vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak için kendinden fedakarlık yapıyordu. O dönemde de Şırnak İlçe Jandarma Komutanı İmamoğlu ilçesinde ikamet eden Jandarma Komutanı Mehmet Çıkman idi.

21 Mart'ta arkadaşıyla birlikte şehit oldu

Şırnak ilçesinde vatani görevini yaparken tarih 21 Mart 1987’yi gösteriyordu. Nevruz Bayramı olduğu için terör örgütü PKK karakollara ve askerlere saldırı düzenliyor, Şırnak İlçe Jandarma Komutanlığı’da yapılabilecek saldırılara karşı önlemlerini almıştı. Birçok TİM çeşitli bölgelere dağılarak gerekli güvenlik önlemlerini almışlar, devriye görevini gerçekleştiriyorlardı. Bayram Ali Yardımcı’nın da bulunduğu tim devriye görevini gerçekleştirirken bir köye girdiler. Jandarmanın köye girdiği haberi tez yayıldı. Teröristler dağda oldukları için yiyecek ve içeceklerini köylerden sağlıyorlardı. Teröristlerden bir tanesi yiyecek ve içecek almak için köye gelmiş, jandarmaları gördüğünde kaçmaya başladı. Bu esnada terör örgütü ile jandarma arasında çatışma çıktı. O esnada Nevşehirli bir askerimiz şehit oldu. Bayram Ali Yardımcı arkadaşının kanını yerde bırakmamak için teröristin peşinden koşmaya başladı diğer arkadaşlarıyla birlikte. Teröristte yaralanmış uzağa kaçacak durumu yoktu. Terörist bir ağacın altına saklanarak ateş etmeye başladı. Bayram Ali Yardımcı terörist gördü ama terörist ondan daha önce davranarak tetiğe bastı. Bayram Ali Yardımcı’da orada yaralandı ve bir süre sonra da şehadet şerbetini içti. Vatan için şehadet şerbetini içen Bayram Ali Yardımcı henüz 21 yaşındaydı.

Arkadaşları şehitlerimizin kanını yerde bırakmadı

Nevşehirli şehidimiz ile birlikte Bayram Ali Yardımcı çıkan çatışmada şehit olmuş, silah arkadaşları da onların kanını yerde bırakmamak için teröristi yakalayarak etkisiz hale getirdiler ve arkadaşlarının kanını dakikalar içerisinde yerde bırakmadılar. Dönemin İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Çıkman’da operasyona katılan isimler arasında yer aldı.

Mehmet Çıkman o günleri anlattı

İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Çıkman 1996 yılında sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu. Bayram Ali Yardımcı ve Nevşehirli askerimizin şehit olduğunda kendisi Şırnak İlçe Jandarma Komutanı görevinde bulunuyordu. O günün Nevruz günü olduğunu, PKK'lıların saldırıya geçebileceklerini, bundan dolayı da askerleri devriye görevine gönderdiklerini söyleyen Mehmet Çıkman, şehitlerimizin kanını yerde bırakmadıklarını ifade etti. Komutanımız, her iki şehidimizin ailesi ile de sürekli irtibat içerisinde. Aradan yıllar da geçse, onları unutmuyor, onlarla sürekli irtibat halinde olarak onların yanında olduğunu gösteriyor.

Baba Ali Yardımcı o dönem muhtardı

Şehit Bayram Ali Yardımcı şehit olduktan sonra baba ocağına acı haber verildi. Baba Ali Yardımcı, o dönemlerde Kandilli köyünde muhtarlık yapıyordu. Şehidimizin cenazesi köye getirildi ve düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Annesi, “Çiçek ekmişti oğlum, o çiçek kurudu”

Şehidimizin annesi Emine Hanım ile gerçekten çok sıcak ve samimi bir şekilde sohbet gerçekleştirdik. O duygularını döktükçe gözyaşları adeta sel olup aktı. Oğlu şehit olduktan sonra oğlunun diktiği bir çiçek varmış. O çiçekte şehidimiz son yolculuğuna uğurlandıktan sonra birden yapraklarını dökmüş ve kurumuş. Annesi oğlunun her gün resmine bakarak ağladığını söylüyor. Aradan 35 yıl geçse de, oğlunun acısını, oğlunun yokluğunu bir an olsun unutmadığını söylüyor. Yine bir ana yüreği, yine sönmeyen bir kor ateş. Oğlunun koyunlarının olduğunu, oğlunun bir tane köpeğin olduğunu adının çimen olduğunu anne hala dün gibi hatırlıyor. Baba 77 yaşında, anne 75 yaşında. Onların yaşı ilerlesede yüreklerindeki acı dinmiyor.  Sanki evlatları dün şehit olmuş gibi yüreklerindeki acı her geçen gün biraz daha artıyor. Koca koca yürekler, yaşlı gözler arasından akan damla damla yaşlar bizleri de oldukça hüzünlendirdi. Bizlere evladı şehit olduğunda üzerindeki eşyaları, mermi izlerini, fotoğraflarını, mektuplarını her şeylerini gösterdiler. Onlar o günün hatıralarını hala saklıyorlar.

Devlete de teşekkür ettiler

Devletinde kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını söyleyen anne Emine Hanım ve baba Ali Bey, devlet yetkililerine de ayrı ayrı teşekkür ettiler. Herhangi bir sorunları olduğunda devletin yanlarında olduğunu ve çözüm bulduğunu ifade ettiler.

Şehidimizin adı Saimbeyli’deki okula verildi

Şehidimizin kardeşi Murat Yardımcı Saimbeyli'de Yatılı Bölge Ortaoku'nda okul müdürlüğü görevini yapıyor. Onun girişimleri ile birlikte abisinin ismi okula verildi. Saimbeyli Yatılı Bölge Ortaokulu'nun adı Şehit Bayram Ali Yardımcı Yatılı Bölge Ortaokulu olarak değiştirildi. Şehidimizin anısına da okulda bir köşe oluşturuldu. Onun yazdığı mektuplar ve fotoğrafları okul köşesinde sergileniyor.

Ailede çok sayıda şehit var

şehidimizin dedesinin babası Çanakkale Savaşı'nda, amcası Saimbeyli'nin Kurtuluşunda, dayısının oğlu yine vatan için şehit olmuş. Sülalede adeta her aileden neredeyse 1 şehit var denecek şekilde. Allah hepsinin mekanını cennet etsin. Her biri bu vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak için canlarını feda ettiler. Allah onlardan binlerce kez razı olsun.

“Askerlik çilesi ölünce biter”

Şehidimiz Bayram Ali Yardımcı askerlik yaptığı süre boyunca bir not defterine gün gün tarih atıyor, zaman zamanda yaşadıklarıyla ilgili not alıyordu. Notlardan bir tanesi şu şekilde. “Askerlik çilesi ölünce biter" bu söz karşısında anne ve baba hala gözyaşlarına hakim olamıyor. Annesi ile yaptığı bir telefon görüşmesi sonrasında, “Anneciğim, izne gelmeyeceğim. İzne gelmezsem 6 ay sonra eve gelirim” demiş şehidimiz. Ancak bu telefon konuşmasının ardından bir ay sonra şehidimizin cenazesi gelmiş.

Bizlere kapısını açan Yardımcı ailesine Emine Teyze’ye Ali Amca’ya çok çok teşekkür ediyorum. Allah evlatlarını şehit veren bütün ailelerin yar ve yardımcısı olsun. Şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Canan Yücel İle Vatan Size Minnettar yazı dizimizin bu hafta da sonuna geldik. Acı bir tablo karşılaştığımız ailemize veda ederek evlerinden ayrıldık. Haftaya başka bir şehidimizin yakını ile buluşacağız. Şimdilik hoşçakalın…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —