Anahtar Kelimeler: BAĞIMSIZLIĞIMIZIN YILI

BAĞIMSIZLIĞIMIZIN 99. YILI

BAĞIMSIZLIĞIMIZIN 99. YILI

Kozan´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı.

2 Haziran 1920 yılında düşman işgalinden kurtulan Kozan, bağımsızlık mücadelesini vererek düşmanları bu yöreden kovmuştur. Kurtuluşumuzun 99. yıldönümü nedeniyle Hoşkadem Cami önünde protokolün ve vatandaşların katılımı ile bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

2 Haziran Kurtuluş Bayramı etkinliklerine geçtiğimiz yıllara oranla vatandaşların katılımının yok denecek kadar az olması dikkatlerden kaçmadı. Kimi vatandaşlar; ?Biz özümüzü, benliğimizi, kimliğimizi, geleneğimizi kaybediyoruz. Milli değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki süreçte bu bayramları unutur hale geleceğiz? diyerek vatandaşların Kurtuluş Bayramı etkinliklerine katılmamalarına tepkide bulundular.

2 Haziran Kurtuluş Bayramı etkinlikleri sabah saat 07.30´da Hoşkadem Cami önünde başladı. Kurtuluş etkinlikleri Camii Kebir Caddesi´nden ve Yukarı Çarşı istikametinden gelen milis kuvvetlerinin ilçe adına bayram kutlama komitesi tarafından cami önünde karşılanması ile başladı. Milis Kuvvetleri alkışlar eşliğinde alana girdiler. Milis kuvvetlerinin Hoşkadem Camii´ne gelmesi ile birlikte cami minaresinde asılı düşman siyah bayrağı indirilerek yerine Türk bayrağı çekildi. Milis Kuvvetleri Hürriyet Kızı´nı temsili kurtararak etkinlikler devam etti. Kozan İlçe Müftüsü Celil Karaca Kurtuluş ile ilgili olarak konuşma gerçekleştirdi. Cami önünde bulunan Atatürk Anıtı´na Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ve Milis Kuvvetleri çelenk koyarek Ata´ya saygılarını ve şükranlarını sundular. Ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu akabinde İstiklal Marşı okundu.

Kozan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Mehteran Takımı´da birbirinden güzel marşlarımızı söyleyerek 2 Haziran Kurtuluş Bayramı´na coşku kattı.

2 Haziran Kurtuluş Bayramı´nın 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan günün önemine binaen konuşma yaptı. Özgan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

?Bugün Kozanların işgale, başka bir bayrak altında yaşamaya, sömürgeciliğe karşı destan yazdığı gündür. Kozanlılar zor şartlar altında teşkilatlanarak düşman kuvvetlerine karşı koydular. Kozanlı temsilciler Sivas´a Mustafa Kemal Atatürk´ün yanına giderek Çukurova´daki Kurtuluş mücadelesini başlattılar. Bundan 99 yıl önce ecdadımız canlarını feda ederek düşmanları bu topraklardan temizlediler. Şehitlerimizin kutsal kanlarıyla sulanan topraklarda var olmanın haklı gururunu Kozan´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünde yeniden yaşıyoruz. Geçmişten ders alıp, geleceğimize yön vermeliyiz. Bugün de bütün dünyaya mesajımız; barıştır, sevgi ve kardeşliktir. Kozan´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü kutluyor, bu bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, minnet ve şükran duyguları ile anarken, Allah bizlere bir daha esaret altına düşenlerden etmesin? dedi.

Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam´da 2 Haziran Kurtuluş Bayramı etkinliklerinde konuştu. Gürçam; ?Hepinizin bildiği gibi Türk tarihi kahramanlıklarla ve destanlarla dolu bir tarihtir. Bu kahramanlık örneğinin en çetin geçtiği yerlerden biri de Kozan ve çevresi olmuştur. 1. Dünya Savaşı ve akabinde Kurtuluş Savaşı´nda bu coğrafyada verilen mücadeleler bizlere bugün güzel ilçemizde gönül rahatlığı ile yaşama şansı sağlamıştır. Bundan sonra bizlere düşen görev, tarihte en olumsuz şartlarda verilen bu mücadeleyi unutmadan ecdadımızın bize emaneti olan bu topraklara sahip çıkmak, ülkemizin bütünlüğüne yönelik tuzaklara düşmeden milletimizin istikbali için birlik ve beraberlik içinde kutlu yürüyüşümüzü sürdürmektir. Türk milleti her zaman kalleşlerin ve düşmanların karşısında korkusuz bir nefer olmasını bilmiştir. Vatanı, bayrağı, devleti için kendini feda etmekten hiçbir zaman kaçınmamıştır. 2 Haziran 1920 günü, bağımsızlığına olan tutkusunu gösteren Kozanlı hemşerilerimiz Bugün de aynı azim ve kararlılığa sahiptir. Bunu da en son 15 Temmuz hain darbe girişiminde ve sonrasında göstermiş, bugün de göstermeye devam etmektedir. Şu bir gerçektir ki, Türkler tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmamıştır. Bundan sonra da kalmaya niyeti yoktur. O yüzden Türk milletini ve devletini karşısına almak isteyenler bir değil bin kere düşünmelidir. Bizlerde yarınlara umutla bakarken, tarihinizi asla unutmamalı, asla rehavete düşmemeliyiz? dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kozan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Mehteran Takımı eşliğinde, protokol mensupları Kozan Mezarlığı´nda bulunan Şehitliğe yürüyüş gerçekleştirdiler. Şehitlikte Kuranı Kerim okunarak dua edildi. Protokol mensupları şehitlerimizin mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktılar.

/resimler/2019-6/2/1051154579755.jpg/resimler/2019-6/2/1051323955098.jpg/resimler/2019-6/2/1051533174263.jpg/resimler/2019-6/2/1052169112213.jpg/resimler/2019-6/2/1052480206583.jpg/resimler/2019-6/2/1053124425837.jpg