Bal ve narenciye üretiminde ülkede büyük bir söze sahip olan ilçemizde neden bal ve narenciye festivali yapılmıyor sorusundan yola çıkan gazetemiz haber merkezi ilginç sonuçlara ulaşırken, konunun muhatapları festivallerin yapılması taraftarı izlenimi de oluştu.
Kapsamlı bir araştırma başlatan haber merkezimiz konunun muhataplarına ulaşarak, sektördeki sıkıntıları ve ürünlerinin satışında festivalin etkilerini sorduk.
?1.sınıf sofralık narenciyeye sahibiz?
Konu ile ilgili bir dizi açıklamalarda bulunan Kozan Turunç Üreticileri Birliği ( KOZTÜP) Başkanı Cengiz Selekoğlu ? Birliklerinin sadece iyi tarım uygulaması gerçekleştirilen çiftçiler tarafından bilindiğini söyledi. Selekoğlu ? Öncelikle bizim bölgemizdeki en büyük sıkıntıların başını plansız kurulan bahçelerimiz oluşturmaktadır. Bugün aldığımız akaryakıtın hangi istasyondan aldığımızı bir tuş ile takip ediyoruz. Narenciyede denetim maalesef sıfır, isteyen istediği ürün tipinde istediği oranda hiç kimseye danışmadan narenciye bahçesi kurabiliyor.
Yine arazi büyüklüklerinin küçük olması yatırımcıyı ilçemizden uzak durmasına neden oluyor. Bu ve bunun gibi nedenler sofralık alanda büyük bir paya sahip olan Kozan narenciyemizi gerektirdiği fiyat değerini göremiyor. Örneğin 20 yıl önce sattığımız fiyatlardan daha aşağı fiyatlara portakal satıyoruz. Girdi maliyetleri uçtu. Ama satış fiyatları 20 yıl öncesinden daha düşük.
Elbette ürünümüzün gerektiği değeri görmesi için festival büyük katkı koyabilecek dalların başını çekiyor.
İlçemizde her yıl neden yapılmasın? Geçtiğimiz yıllarda bölgemizde 1 kez yapıldı. Lakin devamı getirilmedi. Bence o yıllarda yapılan festival geliştirilerek bugünlere kadar ulaştırılmalıydı. Bugün neden yapılmasın? Elbette çok fayda sağlayacağı bir gerçek.
Bizler ekonomik olarak çok içerisinde yer alamasak ta manevi yönü ile tüm aşamalarında da yer alırız. Bence festival yapılmalıdır.? Dedi.
?Bal ve narenciye festivali yapılması, sektörlere büyük katkı sağlar?
Ülkemizde 1 yıl içerisinde üretilen toplam bal miktarı 107 bin ton iken bu rakamların yaklaşık olarak 35 bin tonu bölgemizin arıcıları tarafından piyasaya kazandırılıyor.
İlçemizde arıcılar birliğine kayıtlı üye sayısı 850 iken birliğe kayıtlı olmayan arıcı sayısının ise 650 seviyelerinde olduğu biliniyor. İlçemizde bal paketlemesi yapan 2 kuruluş bulunurken, bu kuruluşlardan 1 tanesi Türkiye genelinde tek olma özeliğine sahip arıcıların kendileri tarafından kurulan Binboğa Bal Kooperatifi, özel sektör alanında hizmet veren Anavarza Bal ise Türkiye genelinde marka ve pazar alanında 2. sırada bulunuyor.
Bu denli geniş alanlara sahip olan bal ile ilgili sorularımızı yönelttiğimiz Adana Arıcılar Birliği Başkanı Yunus Kılınçkaya bölgeye özgü bal nektarının bulunduğuna dikkat çekerek, ?narenciye çiçek balı bizim birliğimiz tarafından tasdik ettirilmiştir.?dedi.
? Bal sektöründe büyük paya ve pazara sahip bir ilçe Kozan özellikle narenciye çiçeği bal´ın da bu denli bir pazara sahip olan ilçemizde bal festivali, hatta narenciye ile birleştirilmesi durumunda çok iyi olur. Bizler birlik olarak yapmamız gereken tüm çalışmaları gerçekleştiririz.
Gerek bal ve narenciyenin gerekse Kozan ilçemizin tanıtımına büyük katkı koyacak bir organizasyon olmuş olur.
?Eğitimli arıcıların sayısı artırılmalı?
Yine bal tedarikçisi ve paketli bal satışında Türkiye genelinde2. sırayı alma başarısı da bulunan Anavarza Bal Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sezen arıcıların eğitimlerine ağırlık verilerek eğitimli arıcıların sayısının artırılmasına dikkat çekti.
? Bizler firma olarak kurulduğumuz ilk günden buyana sosyal sorumluluk projelerinin sürekli olarak içerisinde yer aldık. Elbette böyle bir festival yapılması durumunda sosyal sorumluluk projesi kapsamında seve seve yer alırız. Evet, bal üretiminde olduğu gibi satışında da Türkiye genelinde Kozan söz sahibi, arıcılarımız şuanda sadece bal üretiminde yoğunlaşıyor. Ekonomik değeri ve girdisi yüksek seviyelerde olan polen, propolis, arı sütü, arı zehiri gibi ürünleri kovanda bırakmayarak kendi kazancına katkı sağlayacaktır. Elbette bu ürünlerin tamamı bugün ithal ediliyor. Yıllardan buyana bu ürünlerin kovanda bırakılmaması gerektiğini dillendiriyoruz. Bunun en güzel izahı eğitimdir. Eğitimli arıcılar yetiştirmeliyiz. Eğitim olduktan sonra festival ve diğerleri kendiliğinden gelir. Elbette bal konusunda bu ilçe çok şanslı bir ilçe keşke 15 yıl önce Kozan bir narenciye paketleme işletmesine sahip olsa idi. Ben inanıyorum ki Kozan Türkiye de ilk 2 ye girerdi. Çünkü çok kaliteli bir sofralık ürüne sahip inşallah bu üründe Türkiye deki gerçek değerini bulacaktır. Festival de bu değer yolunda büyük bir katkı koyacaktır.? Dedi.
Festival ilçemize ve sektöre büyük katkı sağlar
Yılda 4,5 bin ton narenciyenin ve 35 bin ton balın üretildiği ilçemiz Kozan da bal ve narenciye festivalinin yapılmasının, gerek sektörler gerekse ilçe tanıtımında büyük katkı koyacağı gerçeği ışığında idarecilerin festival konusunda çalışma başlatmaları gerekiyor.
Kozan Belediyesi, Kozan Kaymakamlığı ve Kozan Kent Konseyi öncülüğünde hazırlanacak olan bal ve narenciye festivalinin ilçeye kazandıracağı katkılar şüphesiz ve tartışmasız artı sağlayacağını ifade ediyoruz.