BAŞKAN ÖZTÜRK “HÜKÜMETİN TUTUMU ERMENİLERE CESARET VERDİ”

BAŞKAN ÖZTÜRK “HÜKÜMETİN TUTUMU ERMENİLERE CESARET VERDİ”

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Kozan Kalesi eteklerindeki tarihi manastırın mülkiyetinin Ermeni Kilisesi’ne iadesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru hakkında açıklama yaptı.

1915 Olaylarının 100. yılında Ermeni Kilisesi’nin ve Ermeni diasporasının Türkiye’ye karşı daha saldırgan bir kampanya başlattığını dile getiren Başkan Musa Öztürk, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bu başvurunun 24 Nisan’ın bir kaç gün sonrasına gelmesinin de dikkat çekici olduğunu dile getirdi.

 

Makamında basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Öztürk, gerekli tedbirlerin almaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bu başvurunun daha bir çok mülkiyet iadesi davası ve tazminat davasının önünü açacağını dile getirdi. Başkan Öztürk konuşmasında; “Kurtuluş Savaşı’nın ardından imzalanan Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesine bakıldığında, azınlıkların şayet hakları varsa 6 ay içerisinde dönüp gayrimenkullerine, taşınmazlarına sahip çıkmaları belirtilmiştir. Bu süreçten sonra geriye dönük bir talep gelmediği için taşınmazlar beytül-mal’a şimdiki adı ile hazineye kalmış, hazineden de bize intikal etmiştir. Kadı ki yaptırdığımız araştırmalarda Manastırın mülkiyetinin Ermenilere ait olduğuna dair herhangi bir belge bulunmuyor. Herkes dönüp geçmişine iyi baksın, bizde kimseye verilecek tek karış vatan toprağı yoktur. Ayrıca bu süreçte hükümetimiz Avrupa Birliği iyi niyetli mi kötü niyetli mi bir daha gözden geçirsin. Avrupa Birliği’nin müzakereye açtığı 33 maddeden 4’ü Ermeni meselesi ile ilgilidir. Bu maddeler ve vakıflar yasası tekrar gözden geçirildiğinde ard arda yanlış adımlar atan hükümetimizin neyi doğru neyi yanlış yapıyor olduğu da anlaşılacaktır.” dedi.

 

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurulara göre, Ermeni Kilikya Katolikosluğu, Kozan’daki tarihi manastırın mülkiyetinin kiliseye iadesini ve manastır için Türkiye’nin en az 100 milyon lira tazminat ödemesini talep ediyor.