“Bir günlük yevmiye ile bir mutfak tüpü dahi alamıyoruz”

“Bir günlük yevmiye ile bir mutfak tüpü dahi alamıyoruz”

Narenciye işçileri; “Sabah beş buçukta kalkıyoruz. Akşama kadar ayakta duruyoruz. Kazandığımız 65 lira ile bir mutfak tüpü dahi alamıyoruz. Durumumuz çok acı.”

Kozan'da narenciye işçiliği yapan yurttaşlar günlük yevmiyelerinin 65 liradan en az 90 liraya çıkartılmasını istiyorlar.

Kozan ve çevresinde yaklaşık 100 bin dönüm narenciye bahçesi bulunuyor. Bunun hasadını da Kozanlı günlük yevmiye işinde çalışan yurttaşlar gerçekleştiriyor.

Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı ülkemizde işçi yevmiyeleri maalesef dibe vurmuş durumda. Kozan’da narenciye bahçesinde çalışan işçiler, sabah beş buçukta kalktıklarını, akşama kadar ayakta durduklarını, bunun karşılığında da sadece ama sadece 65 lira para kazandıklarını ifade ettiler. Kazandıkları bu para ile bir mutfak tüpü dahi alamadıklarını ifade eden işçiler, günlük yevmiye fiyatlarının en kötü şartlarda 90 lira ve üzerinde olması gerektiğinin altını çizdiler.

“Ne kadar çalışsak  çalışalım yetmiyor”

Kozan merkezde yevmiye fiyatlarının 65 TL olduğunu belirten işçiler; “Ne kadar çalışırsak çalışalım maalesef evimizin geçimini zor şartlar altında sağlıyoruz. Yeri geldiği zaman elektriğimizi ödeyemiyoruz, yeri geldiği zaman da pazara gidemiyoruz. Evde çocuklarımız bizden para bekliyor ama karşılamakta zorluk çekiyoruz. Evimiz kira halimiz harap. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gelinen süreçte yevmiye fiyatlarının asgari ücretin altında olması bizleri gerçekten çok üzüyor. Sesimizi mutlaka duyanlar olacaktır. Ne olur, bizim günlük yevmiye fiyatlarımızı artırın” diye konuştular.

“1 ay bizim gibi yaşasınlar”

Portakal ve limon bahçelerinde günlük yevmiye işine giden vatandaşlar zengin ve lüks hayat süren ancak işçilerin yevmiyelerine zam yapmayanların sadece ama sadece 1 ay boyunca kendileri gibi yaşamalarını istediler. İşçiler; “Bizler yoksulluk içerisinde geçinirken, bize zam yapmayan büyüklerimiz zengin ve lüks hayat sürüyorlar. Bizim halimizi anlayabilmeleri için bizim gibi yaşamaları gerektiğine inanıyoruz. Acaba yağmurlu günlerde çalışmadığımız, zaman zaman gidemediğimiz günlük işten kazandığımız para ile bize zam yapmayanlar geçinebilirler mi? Çok merak ediyoruz” dediler.

 “Bir tüp parası dahi kazanamıyoruz”

Günlük yevmiye fiyatının 65 TL olmasından dolayı sıkıntı çektiklerini ifade eden işçiler, 65 TL ile bir mutfak tüpü dahi alamadıklarını ifade ettiler. İşçiler; “En azından bir günlük çalışmamızın karşılığında mutfak tüpümüzü alabilmeliyiz. Ancak, alamıyoruz. Biz fakiriz, biz yoksuluz diye hiç kimse sesimizin çıkmayacağını düşünüyor. Ancak buradan haykırıyoruz. Duyun fakirin sesini. Bu fakirler gelecek için umut içerisinde yaşamak istiyorlar. Bizde insancıl yaşam şartları içerisinde yaşamak istiyoruz” diye konuştular.

Umutlar yüksek

Yağmur, çamur, rüzgar demeden evine ekmek parası götürmek için çalışan işçiler, her ne olursa olsun yevmiye fiyatlarının artacağından şüphe duymadıklarını ifade ettiler. Bu sezon olmasa dahi önümüzdeki sezonda yevmiye fiyatlarının 80 ile 100 TL arasında olacağını düşünüyorlar.

Işçi yevmiye fiyatlarını belirleyen hangi kurum ve şahıs ise bu İşçilerin sesini duyması gerekiyor. Bu işçilerin insancıl yaşam şartlarında yaşaması gerekiyor. Insanlar gariban, yoksul ve fakir diye ötelenmemeli. Her ne olursa olsun hasadı gerçekleştiren fakir ama gelecekten umutlu bu insanlar. Fiyatları belirleyenlerin ellerini vicdanlarına koyma vakti gelmiştir. Unutmayın herkesin iyi şartlarda yaşamaya hakkı var aynı sizde olduğu gibi.