K.Ekspres- Ülke ekonomisinin ve tarım sektörünün en önde gelen tarım ürünü olan buğday hasadında sona yaklaşılıyor.
Buğday hasadının ilk yapıldığı bölge olma özelliğini taşıyan ilçemiz Kozan ve Çukurova Ovasın da buğday rekolte ve fiyat olarak çiftçimizin yüzünü güldürmeyi başardı.
Geçtiğimiz yılllara oran ile buğday hasadında % 25 lik rekolte fazlalığı yaşanırken, buğday taban fiyatları ise geçen yıla oran ile % 2 oranında yüksek fiyata alıcı buluyor.
Kozan İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisinde bulunan toplam altıyüz altıbin dekar araziden üçyüz otuz beş bin dekarına bu yıl buğday ekimi yapıldı.
Bölgede yapılan buğday tarımının sulamasız olarak yapıldığına dikkat çeken yetkililer, hava şartlarının olumlu gitmesinden dolayı bu yıl % 25 oranında rekoltede yükseliş olduğuna dikkat çektiler.
Çukurova ve sorumluluk sahaları içerisinde bulunan buğday sezonunu değerlendiren İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Doktor Bülent Tanrıverdi ? Yağmurun bereketi buğdayda rekolte artışına neden oldu. ? dedi.
Üçyüz Otuz Beş Bin Dekara Ekin Ekildi
Tanrıverdi ? Çukurovadaki ve sorumluluk sahamız içerisindeki hasat dönemi geçen yıla oranla daha yüksek rekolte ile devam etmektedir. Sorumluluk sahamız içerisinde toplam 606000 dekar tarım arazimiz bulunmaktadır. Bu arazilerimizin bu yıl 335000 dekarına buğday ekimi yapılmıştır.2 farklı alanda buğday ekimi yapılmıştır. Taban, ve geçit alanlarında, her iki bölgemizde yapılan tarım susuz tarımdır. Bu nedenle ürünün kalitesi ve rekoltesi hava şartlarına göre farklılık göstermektedir. Bu yıl gerek Çukurova gerekse bölgemiz ekim sahaları istenilen ve yeterli olan yağışı almışlardır.Bu nedenle de ürünlerimizde bir rekolte yükselişi yaşandı. Çiftçilerimiz doğal olarak bu durumdan çok memnunlar.
Hasat sırasında çiftlerimizin en önemli ve yapması gereken tane kayıplarını ortadan kaldırmaktır. Bundan dolayı gerekiyorsa bizlere dahi bilgi verilerek bu kayıplar ordan kaldırılabilinir.
Yapılan hasadın ardından tarlanın yakılmaması çok önem arz etmektedir. Anız yakılmamalıdır. Anız yakmak demek tarlanın veriminin düşmesi demektir.
Ben tüm çiftçilerimize bol ve bereketli, hasatlı çalışmalar diliyorum? dedi.
Fiyat Geçen Yıla Oranla 10 Kuruş Yükseldi
Hasat döneminde çiftçinin gözü rekoltede olduğu kadar fiyatlarada çevrilmiş durumda idi. Geçen hasat döneminde 1 kilo gram buğday 85 kuruştan alıcı bulurken, bu rakam bu hasat döneminde % 2 oranında artış gösterek 95 kuruşa alıcı buluyor.
Buğdaydaki fiyat politikasını ve rekolteyi değerlendiren hububat alım ve satım işletmesi sahibi Bilal Kurt ? Buğday son 10 yılın altın yılını bu yıl yaşıyor? dedi.
Kurt; Geçen yıla oranla bu yıl fiyatlarda 10 kuruşluk bir artış var. Geçen yıl buğday kilo gramı 85 kuruşa satın alırken bu yıl 95 kuruşa alıyoruz. Fiyatlar ilerleyen sürede nasıl şekilleneceğini tam olarak kestirmek mümkün değil. İç Anadolu Bölgemizdeki hasat buğday fiyatlarının şekillenmesindeki en büyük etkendir.
Buğday bu yıl son 10 yılın en büyük rekoltesini ve fiyatını şuan yaşamaktadır. Bu da buğdayın altın yılını yaşıyor yorumlarına neden demektir.
Rekolte olarak ta büyük bir artış var. Geçen yıla oranla bu yıl %30 civarlarında bir artış yaşanıyor. Buğdaylarımızın kalitesi geçtiğimiz yıllara oran ile daha güzel, nem oranı olması gereken seviyelerde olması çiftçilerimiz kadar bizleri de memnun etmektedir.
Bir ürünü üretmek kadar pazarlamakta büyük önem taşımaktadır. Tüm çiftçilerimize bereket dolu bir hasat dönemi diliyorum.? Dedi.
Anız Yakan Çiftçi Tarlasını 10 Yıl Geriye Götütür
Son olarak konuşan Kozan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahbazoğlu ise tarlalardaki verimlilik oranlarının düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Şahbazoğlu, tarladaki anızların yakılması demek çiftçimizin geleceğini yakması demektir. Dedi.
Şahbazoğlu; ? Çukurovada buğday hasatı son hızı ile devam etmektedir. Öncelikle çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum. Aldığımız bilgiler doğrultusunda rekoltenin ve fiyatların güzel olduğu söyleniyor. Elbette ürünlerin bir de desteklemesi var. Bu yıl için buğdaya 20 kuruş destekleme verilmektedir. Buğday fiyatları ifade edilirken 20 kuruşta destekleme eklenmektedir. Buğday hasadında en önemli konu bence anız yakımıdır. Bilindiği üzere anız yakılması kanuni çerçevelerde yasaklanmıştır. Yakanlar hakkında da büyük para cezaları uygulanmaktadır.
Elbette çiftçilerimizin ceza kadar toprağına verdiği zararıda görmesi gerekmektedir.
Bir çiftçi tarlasındaki anızı yakar ise toprağın 10 yılda elde ettiği mikro kazanımlarının tamamını ortadan kaldırmasına neden oluyor. Ayrıca atıkları ateş ile yok olup giden canlılar. Onlarında elbette bir sorumluluğu üzerlerine kalıyor. Ben çiftçilerimizin kesinlikle anız yakmamalarını istiyorum. Tarlada 2 saatlerini fazla geçirirler ise ne binlerce canlı yok olur, ne toprağın verimi düşer. Nede havamız kirlenir.? Dedi.