Anahtar Kelimeler: BUĞDAYDA REKOLTE GERİLEDİ

BUĞDAYDA REKOLTE % 40 GERİLEDİ

BUĞDAYDA REKOLTE % 40 GERİLEDİ

Çiftçi fiyat politikasından dert yanarken bu sezondaki buğday rekoltesinin % 40 oranında düşük olması çiftçiyi soluk alamaz hale getirdi.

Geçtiğimiz yıl dönüm başına 600 ile 800 kilogram arasında buğday hasat eden bölge çiftçimiz bu yıl 200 ile 500 kg arasında ürün elde etmesi çiftçi esnafının kara kara düşünmesine sebep oldu.

 Gazetemiz Kozan Ekspres´ in özel araştırmaları sonucu bölgemizde buğday ekim alanlarının ve rekoltesinin yıllara oran ile daha az seviyelerle düştüğü ifade ediliyor.

Buğday piyasasını her yönü ile ele alan haber merkezimiz ilginç sonuç ve tespitlere ulaştı. Konunun muhatapları ile görüşen gazetemiz piyasa şartlarının her geçen gün biraz daha çiftçiler yönünden zorlaştığı kanısına vardı.

İlçemiz Kozan ve bağlı kırsal mahalleler de dâhil olmak üzere toplamda 350 Bin Dönüm alana buğday ekimi yapılıyor. Ancak bu rakam her geçen yıl gün geçtikçe düşüş aşamasında. Nedeni ise buğday için yapılan masraf satışındaki rakamlar neredeyse eş değer oranında. Çiftçi ise bu durumdan son derece muzdarip. Çiftçilerin kar oranlarından vaz geçtiklerini yaptıkları masrafı çıkartmak için uğraştıkları bir döneme geldiği anlaşıldı. Çiftçilere sadece kar oranı, kira parası ve işçilik kaldı. Tarlası ve çalışanları da ücretli ise kar yapma olasılığı % 0´ a iniyor.

BUĞDAL REKOLTESİ BU YIL DÜŞÜK                  

Bölge çiftçisi ve buğday piyasası ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Kozan İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Tanrıverdi konuyla alakalı olarak; ? Bölgemizde ortalama olarak 350 Bin Dekar alana buğday ekimi yapılmaktadır. Bunun 84 Bin Dönümü devlet desteği almaktadır. Bu yıl buğdayda rekolte oranı geçen yıllara nazaran düşüş yaşamaktadır. Ova kısımlarda rekolte oldukça yüksek iken geçit kısımlarda yani dağlarla ovalar arasındaki eğimli yerlerde çok düşük durumda. Her geçen yıl rekolte oranın düşmesi ve masrafların yüksek olması bölgede buğday ekimini git gide düşüşe sokuyor. Buğdayda devlet desteğinin de az olması bunlara eklenecek nedenlerden bir tanesi. Çiftçi ektiği buğdayını hasat döneminde satışa sunduğu zaman tabiri caizse al elde baş başta kalıyor. Yani kurtarabilirse masraflarını kurtarıyor. Sezonda kar payı ancak tarla kirası vermeyenler ve işçi çalıştırmayanlar kazanabiliyor.? Dedi.

SOYA EKİMİ HIZLA İLERLİYOR

Kozan İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü; ? Bölgemizdeki buğday eken çiftçilerimiz devlet desteğinin az olmasından dolayı ve masrafların bir hayli çok olması nedeni ile artık buğday ekmekten kaçar hale geldiler. Arazisinde su bulunan veya suya yakın yerde arazisi olanlar artık soya ekiyorlar. Nedeni ise buğdayda devlet desteği 5 kuruş alırken soyada ise devlet desteği 60 kuruş alıyor. Bunun yanı sıra buğdayda bir dönümlük araziye 30 kilo gram tohum ekilirken soyada 7 ? 8 kilogram tohum ekilmekte. Bunların yanı sıra sulak yerde arazisi olanlar mısır ekiminde de artış göstermektedir. Çiftçilerimiz kar oranı yüksek masrafı az olan ürünleri yetirmek istiyor. Bu sebeple de birinci ürünü buğday ekseler bile ikinci ürünü soya, ay çiçeği ekiyorlar. Tek ürünlerde ise genelde mısır, soya veya yer fıstığı ekilmekte? dedi.

BANKALLAR DEVREDE

Araştırmalar kapsamında ilçemizde yaklaşık olarak 40 yıldan bu yana buğday alım satım ticareti ile uğraşan Zeynel Abidin Kurt ise ? Öncelikle şunu belirtmek isterim, çiftçi kaybederken bizlerde kaybediyoruz. Örneğin geçtiğimiz yılda biz sadece kendi bünyemizde 8 Bin tona yakın buğday alır iken bu yıl 5 bin ton civarında buğday aldık. Bu rakamlar artan müşteri sayımıza rağmen olan rakamlarımız. Devletimizin çiftçilerimize yönelikli destekleri olmasa hiçbir çiftçi tohumunu toprak ile buluşturamaz. Buğday eskiden çiftçinin ürünler noktasında ana kalemlerini oluşturuyordu. Son yıllarda bunu söylemek pek mümkün değil. Günümüz şartlarında bir çiftçi kendisine ait bir araziye buğday ekmek ister ise dönüm başına bunun maliyeti 170 ile 180 TL arasındadır. Bu da bugün itibari ile 200 kg buğday demektir. Arazi kendisine ait değilse masrafı ortalama olarak 250 TL dir. Buda 300 kg buğdaydır. Bu giderleri göz önüne aldığımızda çiftçimiz bu yıl buğday hasatından zarar etmiştir.  Ek olarak çiftçimiz geçtiğimiz yıllarda alacak verecek meselesini sadece tüccarlar ile yaşamaktaydılar. Lakin son yıllarda bankaların çiftçilerle yönelik çıkarttığı hasat kartlar ile birçok çiftçimiz borç batağına düşmüştür. Kısacası çiftçimiz ve bu kola bağlı esnaflarımız her gecen gün biraz daha kan kaybetmektedir.

DESTEKLEMELER ARTTIRILMALIDIR

Buğday piyasası ve çiftçinin içersinde bulunan şartlar ile ilgili görüşlerini aldığımız Kozan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahbazoğlu ise çiftçilere verilen desteklemelerin oranlarının artırılması gerektiğini dikkat çekerek şu şekilde konuştu. ? Öncelikler geçtiğimiz günlerde sağanak yağış ve fırtına sonucu zarar gören mısır üreticimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Buğday piyasasına baktığımızda girdi fiyatları her geçen gün artar iken ürün fiyatları yerinde saymaktadır. Öncelikle Türk çiftçisi piyasa şartları ile mücadele edemez duruma getirilmiştir. Bunun en açık örneği üretim azaltılmış tüketim artmıştır. Üretmeden yiyoruz. Maalesef günümüz şartlarında borcu olmayan çiftçi yok denecek kadar azdır. 1980´ li yıllarda çiftçi olmayana kız vermek istemezlerdi. Şimdi ise çiftçi olana kız vermek istenmiyor. Kısaca piyasa şartları her gecen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Bunun için çiftçiye verilen desteklemeler ivedi olarak arttırılmalıdır ki çiftçimiz piyasa şartları ile mücadele etsin, yoksa maalesef Çiftçinin gidişatı gidişat değildir.

Son olarak üreticimiz alternatif tarım yönünü çevirmelidir. İyi tarım destekli alternatif tarım son yılların kazandıran çiftçilik yönü olarak görüyoruz.