Anahtar Kelimeler: Çukurova mısır hasadı

Çukurova´da mısır hasadı

Çukurova´da mısır hasadı

Türkiye´nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova´da mısır hasadı başladı. Kozan´da 1. ürün olarak ekilen mısırın hasadı başladı.

Havanın mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve kuraklığın yaşanmasından ötürü hasadın erken başladığını dile getiren çiftçiler hasattan memnun. Çiftçiler, geçen sene hasattan sonra açıklanan dane mısır alım fiyatının bu sene erken açıklanmasını istiyorlar.
Kozan Ziraat odası başkanı Mehmet Şahbazoğlu, çiftçilerden hasat konusunda aceleci davranmamalarını telkininde bulundu. Mısırda rutubet oranının yüksek olmasından ötürü çiftçilere ek bir kurutma maliyeti olacağını söyleyen Şahbazoğlu, ?2016 yılı itibari ile Kozan geneli 245 bin dekar alana mısır ekimi yapıldı. 2015 yılı içerisinde verim ortalamamıza baktığımızda bütün ilçe geneli 1300 kiloydu. Bu sene mısırın iç süt oluşumunda yağış almasından ötürü % 5 ile 10 arasında bir verim artışı bekliyoruz. 1. ürün mısırı çiftçilerimiz elbette çok ekiyorlar ancak tarlaya iki sene üç sene üst üste mısır ekmeleri kendilerinin zararlarına oluyor. Ekim yapılan tarlalara ekim nöbetine tutulması gerekiyor? dedi.
140 dönüm mısır ektiğini ve 20 dönümlük alanda hasada başladığını söyleyen çiftçi, ?Bölgemizde havanın sıcak gitmesiyle ve kurak gitmesiyle hasat bu sene erken geldi. Erken hasatın getirdiği eksik noktalar şüphesiz var. lakin şuana kadar verimler iyi dönüme 1200 ile 1600 arasında alnların olduğunu duyoruz. En önemli faktör fiat şuana kadar taban fiatı açıklanmadı. Tütcarların 65 ile 70 kuruş arasında aldıklrı söyleniyor. Hükümetin bir an önce fiyat açıklaması gerekmektedir.? Dedi.

Öte yandan CHP adana milletvekili elif doğan Türkmen de Türkiye büyük millet meclisi kürsüsünden bir konuşma yaparak mısır taban fiatlarının açıklanmasının önemine dikkat çekti.