Anahtar Kelimeler: Cumhuriyetimiz yaşında

Cumhuriyetimiz 96 yaşında

Cumhuriyetimiz 96 yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96. yıl dönümü Kozan da düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Kozan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, sabah saat 09.30’da Kaymakam Şafak Gürçam’ın makamında tebrikleri kabulüy yle başladı. İsmet Atlı Şehir Stadyumu’nda öğrencilerin ve vatandaşların katıldığı törende, Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam ve beraberinde Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

1 dakikalık saygı duruşu akabinde okunan İstiklal Marşı'nın ardından Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi. Kozan Kaymakamı Şafak gürçam yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıldönümünü, hep birlikte coşku ve kıvançla kutluyoruz. Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, 20. yüzyılın en başarılı toplumsal ve siyasal değişim projesidir ve getirdiği açılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımıza görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır. Geçen 96 yıla baktığımızda, Cumhuriyetimizin eğitimden bilim ve sanata, ulaşımdan endüstriye, tarımdan turizme pek çok alanda dev hamleler yaptığını görüyoruz. Cumhuriyetin en önemli erdemi ise Türk Toplumunu "ulus" olma bilincine kavuşturması ve bireyi "yurttaş" konumuna yükseltmesidir. Ulusumuz, Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur. : Bu güzel topraklar üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşayan bizlere düşen görev, emanet edilen devletimizi ve Cumhuriyetimizi korumak ve her alanda yücelmesini sağlamaktır. Bu bilinci kalbimizde ve ruhumuzda yaşadığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Cumhuriyet değerlerinin korunması ve geliştirilmesinin en önemli yolu ise eğitimdir. Çağdaş bilgilerle beslenen, bağnazlıktan uzak, sorgulayabilen, özgür düşünen, tartışan üreten ve paylaşmayı bilen bireyler yetiştirmek zorundayız. Türk toplumu olarak gelişmiş ve ileri ülkeler arasında yer almaz, eğitimi yaygınlaştırmak kalitesini artırmak ve eğitimde ileri programlar uygulamakla mümkündür.  Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafya itibariyle politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Bu nedenledir ki; binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanımız üzerinde hep plan üstüne plan yapılmıştır. Ancak, tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Devletimiz tarafından Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Barış Pinarı Harekatı ve elde edilen sonuç bunun en son örneğidir. Kurtuluş Savaşından 15 Temmuza, Kıbrıs Barış Harekatından Barış Pınarı Harekatına verilen şehitlerimizin acısını, kahraman gazilerimizin fedakarlıklarını millet olarak derinden hissediyoruz.  Bu bağlamda; "Ne Mutlu Türk'üm diyene" ifadesi ile bu toprakları yurt edinmiş bütün insanları kucaklayan bir millet kavramını bizlere öğreten Büyük Atatürk'ün izinden her zaman yürümeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti hepimizindir. O'nu parçalamaya ve bolmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Unutmayalım ki; Devletin resmi dili, bayrağı, sınırları, egemenlik hakları her türlü tartışmanın üstünde olup bunların korunması yasal hak ve görevimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğilirken, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Kaymakam Şafak Gürçam’ın gerçekleştirdiği konuşmanın ardından öğrenciler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili olarak şiirler okudu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Mehteran Takımı söylediği marşlarla düzenlenen Cumhuriyet Bayramı törenine renk kattı. Şehitlerimiz için 100 metre atletizm yarışması gerçekleştirildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilçe genelinde gerçekleştirilen resim, şiir, kompozisyon, satranç yarışmalarında ve atletizm yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam, Belediye Başkanı Kazım Özgan ve Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yeşil tarafından verildi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, öğrencilerin folklor gösterisi de beğeniyle izlendi. Müzik öğretmenleri tarafından organize edilen müzik dinletisi de ilçe stadında bulunanlar tarafından büyük ilgi gördü.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları motorize ekiplerin, bisikletlilerin ve öğrencilerin tören geçişi ile son buldu. Protokol mensupları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı organizasyonda emeği geçen öğretmenleri tebrik ettiler.