Tarih: 06.03.2020 10:48

Demiryoluna adım adım

Facebook Twitter Linked-in

Gerçekleşecek olan projeden kaynaklanabilecek çevresel etkilerden dolayı Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıllarda ön projesi hazırlanan Adana, İmamoğlu, Kozan, Kadirli, Osmaniye demiryolu projesi ile ilgili olarak bugüne kadar yapılan çalışmalardan sonra çevre etki değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Demiryolu projesini hazırlayan MGS Proje Müşavirlik firması adına projenin teknik ve çevresel etkileri ile ilgili olarak İbrahim Akdoğan sunum gerçekleştirdi. İbrahim Akdoğan, projenin çevresel etkilerinin projenin inşaatı ve işletme aşamaları olarak ayrı ayrı inceleneceğini kaydetti. Akdoğan; çalışacak personelden kaynaklanacak sıvı atıklar, çalışacak personelden kaynaklanacak katı atıklar, hattın inşaatı sırasında yapılacak çalışmalardan kaynaklı katı atıklar, kullanılacak olan ekipmanlardan kaynaklı egzoz emisyonları, kullanılacak ekipmanlardan kaynaklı gürültü, hattın inşaatı sırasında ekipmanlardan kaynaklı atık yağlar, hattın inşaatı sırasında yapılacak çalışmalardan kaynaklı toz emisyonu vb. konularda çevreye etkisi ve alınacak önlemler ile ilgili olarak bilgi verdi.

Toplantıda; Adana, İmamoğlu, Kozan, Kadirli, Osmaniye güzergahındaki demiryolu projesi Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanıyor. Proje ile birlikte bölgede bulunan Mersin ve İskenderun gibi önemli limanlara demiryolu ile bağlanılacak olması göz önünde bulundurulduğunda İmamoğlu, Kozan, Kadirli sanayi bölgelerinde oluşacak yük potansiyeli ile ülke ekonomisine etkisi bakımından ek bir adım daha atılmış olacağının altı çizildi. Adana'dan başlamak üzere Osmaniye iline kadar yapılacak olan demiryolunun toplamda 138 kilometre olduğu kaydedilirken, güzergah üzerinde 5 adet durak, 3 adet istasyon, 28 adet köprü, 1 adet viyadük, 1 adet tünel, 5 adet aç-kapa tünel, 244 adet menfez, 120 adet alt geçit, 19 adet üst geçit planlanıyor. Etüt ve proje işlemleri tamamlandıktan sonra inşaatına başlanacak olan demiryolu projesinin 4 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda Adana milletvekilleri Adana-Kozan arasına demiryolu yapılacağının müjdesini vermişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacak çevre etki değerlendirme raporunun ardından önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalardan sonra proje ihaleye çıkacak ve yapım aşamasına geçecek.

Kozan'da bir istasyon ve bir durak bulunacak. kozan'daki istasyon Küçük Sanayi Sitesi civarında bulunacak. Organize Sanayi Bölgesi tarafından gelen demir yolu Bucak-Çobanpınarı üzerinden Kadirli ilçesine bağlanacak. Eski Kabasakal mevkiinde bulunan Döşeme mevkiinde ise yaklaşık 3 kilometrelik tünel yapılacak. Demiryolunun kozan'daki toplam uzunluğu ise 35 kilometre olacak.

Demir yolunun geçiş yapacağı güzergahlardaki verimli toprakların en az zarar görmesi için güzergahta genel olarak dağlık alanlar kullanıldı. Yapılan teknik ve çevresel bilgilendirmenin ardından halkı bilgilendirme toplantısına katılan kişiler sorular sorarak konu hakkında geniş bilgi aldılar.

Toplantıya; Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Gülcan Karaserçe ve müdürlük çalışanları da katıldı. Buradan elde edilen bilgiler raporlaştırılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek ve süreç işlemeye devam edecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —