DEPREMDEN ETKİLENEN EVLER İÇİN YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ BİLGİLENDİRMESİ

DEPREMDEN ETKİLENEN EVLER İÇİN YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ BİLGİLENDİRMESİ

Kozan’da, 6 Şubat ve 25 Temmuz tarihlerinde meydana gelen depremlerde orta ve ağır hasar alan evler için “Yerinde Dönüşüm Projesi” hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü tarafından Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, projenin detayları muhtarlara ve vatandaşlara anlatıldı.

Toplantıda konuşan Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, “Proje, depremden etkilenen vatandaşlarımız için büyük bir fırsat. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız, depreme dayanıklı ve güvenli konutlara kavuşabilecekler" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü Şube Müdürü Faruk Tari, projenin başvuru şartlarının belirterek, "6 Şubat ve 25 Temmuz depremlerinde orta veya ağır hasar alan evler de proje kapsamında değerlendirilecek. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuruda, binanın askı kodu kullanılacak. Başvuru şartları arasında tapu sahibi olmak da yer alıyor. Hisseli tapular için başvuruda ise %50+1 kişinin başvuru yapması gerekiyor" dedi.

Proje kapsamında, binaların betonarme veya hafif çelik konstrüksiyondan yapılması seçenekleri sunuluyor. Hafif çelik konstrüksiyon tercih edilmesi durumunda, binaların yapımını bakanlık üstlenecek.

Başvuru sürecini anlatan Tari, "Başvuruların ardından, proje hazırlanacak. Projenin onaylanmasının ardından yapım süreci başlayacak. İnşaat çalışmaları, hak eden usulü ile yapılacak. Yani, inşaatın ilerleyen aşamalarında, yapılan iş miktarına göre ödemeler yapılacak" ifadelerini kullandı.

Tari, proje kapsamında sağlanacak kredilerin detaylarını da paylaştı. Buna göre, her bir ev sahibine 750.000 TL  hibe olacak. Ayrıca, 2 yıl ödemesiz, 10 yıl faizsiz olacak şekilde 750.000 TL kredi verilecek.

Başvurular 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapılabilecek.

Yapılan bilgilendirmenin ardından muhtarlar ve vatandaşlar, akıllarına takılan soruları sordular. En fazla sorulan soru, hisseli tapularda işlemlerin nasıl yürütüleceğiyle ilgiliydi. Bu soruya cevap vermek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü Şube Müdürü Faruk Tari söz aldı.