Tarih: 10.03.2017 13:26

Devrim Şehidi Kubilay Hak Ettiği Değere Kavuşuyor

Facebook Twitter Linked-in

/resimler/2017-3/10/1329233150352.jpg

K.Ekspres-1906 yılında İlçemiz Şevkiye Mahallesinde doğan ve belli bir yaşına kadar Kozan´da yaşayan devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay´ın anıtı ilçe merkezinde bulunan Atatürk Parkı içerisinde uygun bulunan bir noktaya dikilecek.

İlk olarak gazetemiz tarafından gündeme getirilen Kubilay´ın ölüm yıl dönümü anma programlarının 3 yıldan buyana neden yapılmadığını gündeme taşımıştık.

Gündeme taşıdığımız haberin ardından Selim Bozdoğanoğlu isimli bir kişi Kozan Belediyesine dilekçe ile başvurarak Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay´ın heykelinin belediye tarafından şehrin uygun görülen bir noktasına dikilmesini talep etmişti.

Kozan Belediyesinin Şubat Ayı olağan toplantısında gündeme alınan dilekçe üzerine Kozan Belediyesi meclis üyeleri tarafından istek, İmar, Sağlık, Eğitim ve kültür komisyonlarına havale edilmişti./resimler/2017-3/10/1329527537229.jpg

Oluşturulan komisyonlar çalışmalarını tamamlayarak belediye meclisinin Mart Ayı olağan toplantısına raporlarını sundular.

Mecliste 3. madde olarak görüşülen komisyon kararları oylandı.

Yapılan oylama sonucunda devrim Şehidi Kubilay´ın anıtı ilçe merkezimizde, ilçenin en büyük parkı olan Atatürk Parkında uygun görülen bir noktaya dikilmesi, oy çoğunluğu ile kabul edildi.

Şehit Kubilay´ın heykeli ilerleyen zamanlar içerisinde Kozan Belediyesi tarafından park içerisinde uygun görülen bir noktaya dikileceği kesinlik kazanmış oldu.

                                                                            

ŞEHİT MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY KİMDİR?

Mustafa Fehmi Kubilay (d. 1906 - ö. 23 Aralık 1930), Türk, öğretmen ve Asteğmen. Kubilay Olayı olarak tanımlanan ve Menemen´de Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki´nin 23 Aralık 1930´da Cumhuriyet karşıtı bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan ve faillerin (ve ilgili görülenlerin) yargılanması sürecinin sürdüğü Ocak/Şubat 1931 aylarını kapsayan olaylar zincirinin simgesi olan Türk Askeridir.

1906´da Kozan´da, Giritli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep´tir. Mustafa Fehmi Kubilay 1930 yılında öğretmen olarak İzmir´in Menemen İlçesinde asteğmen rütbesiyle askerlik görevini yaparken 23 Aralık 1930´da Derviş Mehmet´in başında olduğu bir grup şeriatçı tarafından öldürüldü. Olay, Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica girişimidir, tarihe "Menemen Olayı" ve "Kubilay Olayı" olarak geçmiştir. Atatürk´ün Silahlı Kuvvetlere mesajı, Genelkurmay Başkanının mesajı, TBMM´de soru önergesi ve Başbakan İsmet İnönü´nün konuşması, Bakanlar Kurulunun sıkıyönetim ilanı kararı, Sıkıyönetim ilanının TBMM görüşmeleri, yargılamanın ilk günkü tutanakları, Savcılığın Esas Hakkındaki İddianamesi, Divan-ı Harp Kararnamesi, TBMM Adliye Encümeni Mazbatası ve TBMM Genel Kurul kararları, tam metin olarak yer almaktadır.

Menemen olayının izleri toplumsal bellekte yer etmiş ve Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, "Devrim Şehidi" olarak simgeleşmiştir. Her sene 23 Aralık´ta Kubilay Olayı ile ilgili olarak çeşitli yayın organlarında konu ile ilgili makaleler yayımlanmakta ve olay lanetlenmektedir.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —