DSİ Bölge Müdürü ?Tehlike var´ diyerek tüm çiftçileri uyardı

DSİ Bölge Müdürü ?Tehlike var´ diyerek tüm çiftçileri uyardı

Ürün ekmeyin uyarısı!

DSİ Adana Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Kozan Barajı´nda toplanan su miktarının havza bazında azlığına dikkat çekip resmi bir yazı ile sulama birliklerine ve Kozan Kaymakamlığı´na konunun vahametinden bahsederek ?1.ürün ekmeyin, 2.ürün için de bizden haber bekleyin´ uyarısında bulundu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 42

DSİ Bölge Müdürü Aydın, 20 Mart 2017 tarihinde resmi bir yazı ile Kozan Barajı´ndaki su miktarının azlığını dile getirdi. Aydın, 1972 yılında inşa edilen Kozan Barajı´nın 9.321 ha alanın sulama ihtiyacını karşıladığını, Kozan genelinde görülen bu yılki kuraklık nedeniyle ve düşük yağışların da su miktarının azlığına neden olduğunu belirtti. Aydın, Kozan Barajı´nın doluluk oranının yüzde 42 olduğunu söyledi./resimler/2017-3/27/1555516857883.jpg

SORUMLULUK KABUL ETMİYORLAR

Toplanan suyun Kozan sulamasının su ihtiyacını karşılamayacağını belirten DSİ Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, doğabilecek zararlardan kendi kurumunun sorumlu tutulmamasını isteyerek gönderdiği resmi yazıda öncelikli olarak bitki su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. Aydın, çiftçilerin mağdur olmaması için 1.ürünlerini ekmemesini, Haziran ayında yapacakları resmi açıklamaya göre de ikinci ürünlerini ekip ekmeyeceklerinin böylelikle kararlaştıracağını söyledi.

SU OLURSA İKİNCİ ÜRÜN EKERSİNİZ!

Aydın´ın ifadesi tam olarak açıklanmak gerekir ise DSİ, 1.ürün ekim alanlarına sulama suyu vermeyecek. Bu da üreticilerin ürünlerini sulayamayacakları anlamına geliyor. Eğer Haziran ayında su olur ise de ikinci ürün ekimine izin verilecek. DSİ, bu resmi yazı ile sorumluluk üstlenmediğini tüm üreticilere böylelikle duyurmuş oldu. Adanalı çiftçiler ise şimdi su azlığı nedeniyle ekimlerini bu resmi yazının ışığında değerlendirip ekecekler.

/resimler/2017-3/27/1556296599642.jpg

KENDİ İMKANLARIYLA SULAMA YAPACAKLAR

Kozan, Ceyhan Sulama birliklerine gönderilen resmi yazıdan sonra bölgedeki üreticilere konu tebliğ edildi. DSİ´nin sulamalarından faydalanamayacak olan çiftçiler kendi imkanlarıyla sondaj kuyu yöntemi ile sulama yapanlar ekim konusunda sorumluluklarını da üstlenerek ekimlerini yapmaya hazırlanıyorlar. Buğday ekiminden sonra ikinci ürün olarak ekim yapamayacak çiftçiler de ?Çukurova toprakları ikinci ürüne elverişli´ sözünü de böylelikle söyleyemeyecek duruma geldiler./resimler/2017-3/27/1557133144649.jpg