Haberi Sesli Oku

DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU İSMET ATLI MEZARI BAŞINDA ANILDI

DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU İSMET ATLI MEZARI BAŞINDA ANILDI

1956 yılında İstanbul’da dünya şampiyonu, 1960 yılında Roma Olimpiyatları’nda olimpiyat şampiyonu olan Kozanlı güreşçi İsmet Atlı, vefatının 11. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

4 Nisan 2014’te hayatını kaybeden Atlı için Kozan’a bağlı Işıklı Mahallesi’ndeki kabri başında anma programı düzenlendi.

Programa Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, Kozan Belediye Başkanı ve aynı zamanda Atlı’nın yeğeni Mustafa Atlı, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Kozan Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Kürşat Gültekin, kurum müdürleri, daire amirleri, genç güreşçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla başladı. Ardından protokol üyeleri tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.

"İsmet Amcam, Ailemiz İçin Bir Büyüktü, Milletimiz İçin Bir Şampiyondu"

Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı konuşmasında, "İsmet Atlı, bizim için sadece bir aile büyüğü değil, milletimiz için dünya ve olimpiyat şampiyonudur. Aynı zamanda Adana’da Devlet Üstün Hizmet Madalyası almış tek sporcudur. Amcam sporculuğunun yanı sıra yazarlık da yaptı. Yerel gazetelerde, Tercüman’da köşe yazıları yazdı ve gazetecilikten de emekli oldu. Bu yönüyle basın camiasının da bir meslektaşıydı," ifadelerini kullandı.

Atlı, spor yatırımlarına devam edeceklerini belirterek, "Kozan Spor geçtiğimiz hafta bir üst lige çıkma fırsatı yakaladı. Bu yıl güreş ve boksa pozitif ayrımcılık yapacağız. Ayrıca Atatürk Parkı’nın devamı niteliğinde 14,5 dönümlük yeni bir park yapıyoruz. Parkın içinde İsmet Atlı Müzesi de yer alacak. Müze, İsmet Amcamın antrenman yaptığı köy evinin birebir aynısı olacak," dedi.

“Adana’dan Geçen 30 Milyon İnsan İçinden Bir Tane İsmet Atlı Çıktı”

Adana Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar ise, "Beş yıldır bu anma programlarının hepsine katıldım. İsmet Atlı’nın anılarını yaşatmak bizim görevimiz. Cumhuriyet tarihinde Adana’dan otuz milyon insan gelmiş geçmiş olabilir ama içlerinden bir İsmet Atlı çıkmıştır. Bu çok kıymetli bir mirastır," diyerek genç sporculara seslendi.

“İsmet Hoca, Güreşin ve Memleketin Aşığıydı”

Güreş Vakfı Adana İl Başkanı Mustafa Dönmez ise konuşmasında, Atlı’nın sadece bir sporcu değil, kültürüne ve tarihine bağlı bir entelektüel olduğunu vurguladı.

"Anavarza’dan, Kozan Kalesi’nden, Kayhan’dan geçerken hep tarihi anlatırdı. Yaşar Kemal’le yıllar önce Adana’da çay içmişler. ‘Sen Türkiye’nin en iyi güreşçisi, ben de en iyi yazarı olacağım’ demişler. Ve bu söz gerçekleşti. İsmet Atlı'nın İranlı Gholam Reza Takhti’yi mağlup ederek kazandığı olimpiyat şampiyonluğu dünya spor tarihinde eşsiz bir başarıdır. Onu ve hocaları Yaşar Doğu ile Celal Atik’i rahmetle anıyoruz," ifadelerini kullandı.

Dönmez ayrıca, Atlı’nın sabahın erken saatlerinde toplantılar için günlerce hazırlık yaptığını, güreşe olan tutkusunu gece yarılarına kadar sürdüğünü belirterek, "Gerçek bir vefa ve memleket insanıydı. Nur içinde yatsın," dedi.

Konuşmaların ardından tören sona erdi.