Anahtar Kelimeler: Eczane çilesi!

Eczane çilesi!

Eczane çilesi!

Hastane civarındaki eczanelerin nöbetçi yapılmasından kaynaklı sıkıntılar vatandaşı bıktırdı

Kozan İlçesi’nde nöbetçi eczane uygulamasındaki tutarsızlık nedeniyle vatandaşlar resmen eczane çilesi çekmeye başladılar. İlçede günlük olarak 2 eczane nöbetçi olarak görev yaparken bu 2 eczanenin Kozan Devlet Hastanesi civarındaki eczaneler olarak çizelgede yer almasından dolayı hastaneye uzak bölgedeki yurttaşlar nöbetçi eczaneye ulaşmakta zorluk yaşıyorlar.

İlçede toplam 54 eczane hizmet verirken bu 54 eczanenin 50 adedi Kozan merkezde, geri kalan 4 eczane ise köylerde hizmet veriyor. Adana Eczacılar Odası’nın Kozan Temsilciliği tarafından oluşturulan nöbet çizelgesine göre, Kozan Devlet Hastanesi’nin civarında yer alan toplam 11 eczaneden 2 tanesi aynı gün nöbetçi eczane olarak belirleniyor. Şevkiye, Mahmutlu, Taş Mahallesi gibi hastaneye uzak bölgede yer alan vatandaşlar hastane civarındaki bu eczanelere ulaşamayarak adeta çile çekiyorlar.

Oysa ki nöbetçi eczanelerin dağılımı halkın ulaşabilir olmasına göre dağılım yapılmış olsa Kozanlılar bu daha verimli hizmet alabilecekler. Eczanelerin nöbet çizelgesinin hazırlanmasında hastane bölgesinde görev yapan eczanelerin yüksek kira bedelleri ödemesinden dolayı maliyetlerini çıkarmak amacıyla insanların bu bölgeye yoğunlaşmalarının bilerek ve isteyerek sağlandığı iddia ediliyor. Bu mali hesap yüzünden hem diğer eczaneler nöbette sıkıntı yaşıyor. Hem de Kozanlı vatandaşlar sağlık gibi önemli konuda hizmet almakta sıkıntı yaşıyorlar.

Öte yandan Kozan’da toplam olarak 16 sağlık ocağı yer alıyor. Bu sağlık ocaklarının 9 tanesi Kozan merkezde, 7 adedi ise köylerde görev yapıyor. Eczanelerin yer seçimlerinin de sağlık ocaklarına yakın yerlerde seçilmesinden kaynaklı olarak halkın yine ulaşım sıkıntısı çekmelerine neden oluyor. Kozanlılar, “Nöbetçi eczane dağılımının yapılmasındaki bu adaletsizlik ve tutarsızlık biran önce son bulmalı. Nöbetçi eczaneye ulaşabilir olmanın adil dağılım yapılmasıyla sağlanmasını istiyoruz. İlaç almakta zorlanıyoruz. Aracı olan insan var, olmayan insanlar var. Eczanelerin para kazanmasına göre değil, halkın sağlığı daha kolay alabilmesine göre nöbet çizelgesi yapılsın” dediler.