Ekspres´in Haberi Meclise Taşındı

Ekspres´in Haberi Meclise Taşındı

19 Kasım Pazartesi günü Kozan Ortaokulu´nda meydana gelen gıda zehirlenmesi olayı CHP´li vekil Orhan Sümer tarafından meclise taşındı.

19 Kasım Pazartesi günü Kozan Ortaokulu´nda meydana gelen gıda zehirlenmesi olayı CHP´li vekil Orhan Sümer tarafından meclise taşındı.

Kozan Ekspres Gazetesi´nin yaşanan olaydan sonra gündeme taşıdığı ?Okul Kantinleri Denetleniyor Mu? haberinden yola çıkan Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Orhan Sümer konuyu Milli Eğitim Bakanı´na verdiği soru önergesi ile meclise taşıdı.

19 Kasım Pazartesi günü Kozan Ortaokulu´nda okul kantininden haşlanmış mısır yiyen çocuk gıda zehirlenmesi şüphesi üzerine Kozan Devlet Hastanesi Acil Servisi´ne götürülmüş, burada yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmişlerdi.

Kozan Ekspres Gazetesi´nin yaşanan bu olaydan 2 gün sonra, yani 21 Kasım 2018 günü manşetten yayınladığı? Okul Kantinleri Denetleniyor Mu? haberi meclis gündeminde konu oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Orhan Sümer, Türkiye´deki kantinlerin durumunu, denetlenmesini ve sonuçlarını sorduç CHP´li Orhan Sümer, kantinlerdeki en büyük tehlikenin tarihi geçmiş, ucuz, kalitesiz ürün satılması olduğunu belirtti. Bazı bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin kaynağının büyük ölçüde bu durumdan kaynaklandığını ifade etti.

Kozan´da yaşanan olayda çocukların hayati tehlikelerinin bulunmamasının sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak bir eğitim kurumunda bu olayın yaşanmış olmasının herkesi çok üzdüğünü vurguladı. Sümer Milli Eğitim Bakanı´ndan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

?Okullardaki Kantin, Kafeterya, Büfe, Çay Ocağı Gibi Gıda işletmelerinin denetimleri hangi kurum tarafından, hangi zaman aralığı ile gerçekleştirilmektedir?

.Özelde Adana ve ilçeleri gösterilmek üzere tüm illerde son üç eğitim öğretim döneminde gerçekleştirilen il ve ilçe denetimlerinin sonuçları ne olmuştur? Uygunsuzluğun tespit edilen ve hakkında yasal işlem başlatılan gıda işletmesi sayısı kaçtır?

.Türkiye genelinde ve özelde Adana ve ilçelerinde öğrencilerin sağlığına zarar verebilecek gıdaları sattığı gerekçesiyle, kaç okul kantini hakkında hangi yasal işlem başlatılmıştır?

.Son üç eğitim öğretim yılında okul kantinlerinden alarak tükettiği gıdalar sebebiyle sağlık kurumuna başvuran öğrenci sayısı kaçtır?

.Özelde Adana ve ilçeleri gösterilmek üzere Türkiye genelinde tam gün eğitim veren okullarda, öğrencilerin öğle yemeği kim ya da kimler tarafından hazırlanmaktadır?

.Çocukların, gençlerin ve eğitimcilerin öğle yemeği olarak tükettiği bu gıdaların sağlık açısından denetimi kim yada kimler tarafından yapılmaktadır, yapılan denetim sonuçları nelerdir? Uygunsuzluğu tespit edilenler hakkında başlatılan işlemler nelerdir??