Elektrikli Bisiklet Kullanıcıları Dikkat

Elektrikli Bisiklet Kullanıcıları Dikkat

1Ocak 2016 tarihinde Emniyet genel müdürlüğünün Türkiye genelinde yayınlamış olduğu genelgeye istinaden Dün ilçemiz Kozan´da uygulama yapan trafik ekipleri, iki tekerli ve üç tekerlekli elektrikli bisikletleri durdurarak belge kontrolü yaptı.

1Ocak 2016 tarihinde Emniyet genel müdürlüğünün Türkiye genelinde yayınlamış olduğu genelgeye istinaden Dün ilçemiz Kozan´da uygulama yapan trafik ekipleri, iki tekerli ve üç tekerlekli elektrikli bisikletleri durdurarak belge kontrolü yaptı. Plakası olmadan trafiğe çıkan, gücü 0,25 Kw dan fazla olan ve 25 Km.´den fazla hız yapabilen MOPED lere 199.00 TL para cezası kesildi. Tescil süresi geciken araçlara yine 199.00 TL. aracın gücüne uygun sürücü belgesi olmayan, tescilsiz araç kullanan sürücülere ise 1.698.00 TL. idari para cezası uygulandı. Yaptığımız araştırmalara göre
1Ocak2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelikle elektrikli bisiklet sürücülerine ehliyet ve kask zorunluluğu getirildi. 81 il emniyet müdürlüklerine gönderilen yönetmelikte ehliyetsiz yakalanan elektrikli bisiklet sürücülerine ceza kesilmesi istendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü´nün yayınladığı yönetmelikte, ?Hızı 25 km/saat üzeri ve gücü 250 W üzeri elektrikli bisikletler ile hızı 25 km/saat altı ve gücü 25 W altı elektrikli bisiklet sürücülerinin ?A1´ sürücü belgesi sahibi olmaları, koruyucu başlık takmaları zorunlu olup, ?A1´ sürücü belgesi bulunmadan bu tür araçları kullananların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu´nun 36. maddesinde, ?Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır´ hükmü doğrultusunda cezai işlem yapılacaktır. Koruyucu başlık takmayanların ise 78. maddeye göre cezai işlem uygulanacak? denildi.

81 İl Emniyet Müdürlüklerine Bildirildi

Yönetmelikte ayrıca 15 yaş üstü elektrik bisiklet sürücülerinin A1 sürücü belgesi alma zorunlu olduğu belirtildi. 15 yaşından küçük çocukların bu araçları karayollarında kullanması halinde 5326 sayılı kabahatler kanununa göre işlem yapılacağı açıklandı. Emniyet yetkilileri ehliyeti olmayan elektrikli bisiklet sürücülerini ehliyet alıncaya kadar bu tür araçların kullanmaması konusunda uyarıda bulundu.

Peki Mopedlere plaka nasıl alınır, ve ehliyet sınıfı nedir
Bildiğimiz üzere Elektrikli bisikletlere plaka zorunluluğu getirilmişti plakaları Motorsiklere aldığımız gibi işlemleri başlatıp alabilirsiniz.
Ehliyet sınıfı M olup A1, A2, A, B, B1,BE, C, C1, CE, C1E,D, D1, D1E,DE,F,G Tüm ehliyetli sürücüler Moped Elektrikli bisikleti kullanabilirler.

 /resimler/2016-11/18/1649354704971.jpg